Alcoholrapport: België is Tsjaad niet

Ivan Shamianok (87) drinkt vodka bij het ontbijt, in zijn dorp in de buurt van Tsjernobyl © Reuters

Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dat alcoholconsumptie in kaart brengt, toont België als een relatief ongevaarlijk alcoholland. Qua alcoholconsumptie zit dit land in de middenmoot, ver achterblijvend bij Rusland en… Tsjaad.

Het is een vreemd, moeilijk leesbaar rapport dat net op een moment van verhoogde consumptie even aandacht vraagt voor de nadelen van alcohol.

Het cijfermateriaal is niet zo makkelijk toegankelijk omdat er meerdere dingen tegelijk worden gemeten, die in de tabellen door mekaar worden weergeven. Zo leren we per land hoeveel mensen drinken, hoeveel die drinkers drinken, welke drank en hoeveel schade zij daardoor oplopen. Nederland consumeert per drinker minder dan België maar telt procentueel meer drinkers.

Zo komt de Wereldgezondheidsorganisatie tot de onverwachte vaststelling dat de inwoners van Tsjaad de wereldkampioenen van het drankverbruik zijn. In die Afrikaanse staat met voor meer dan de helft moslimbewoners heeft 86,9 procent van de bevolking (15 of ouder) in het voorbije jaar geen alcohol aangeraakt, maar zij die wel drinken, doen dat forser dan Russen, met een jaarverbruik van 33,9 liter pure alcohol (meer voor mannen, minder voor vrouwen, maar dat is wereldwijd zo). Tsjaad wordt op de schaal van drankrisico op 3 geplaatst, netjes in het midden tussen 1 (weinig risicovol) en 5 (heel risicovol).

Wel meer moslimlanden scoren hoog in individueel verbruik. De drinkers van Iran (waar alcohol officieel verbannen is) halen 24,8 liter per jaar, die van de Arabische Emiraten, waar ook nogal wat niet-moslims wonen, 32,8 liter. Saoedi-Arabië en Egypte zijn dan weer landen met een relatief bescheiden verbruik.

Rusland is een land waar volgens de WGO de gevolgen van alcoholgebruik en -verslaving voor de volksgezondheid zorgbarend zijn (drankrisico 5). 67,8 procent van de volwassen bevolking drinkt er. De Russische drinker consumeert gemiddeld 22,3 liter pure alcohol per jaar.

5,9 procent van de sterfte

In West-Europa liggen de cijfers vrij dicht bij elkaar.

Als we Zwitsers, Duitsers en Fransen (drie groepen met een drankreputatie) vergelijken met Belgen (ook met een reputatie) en Nederlanders (geboren in het land van de jenever), dan blijkt de WGO in alle gevallen het laagste risico mee te geven: 1.

In Duitsland drinkt 80,3 procent van de volwassenen, tegen een gemiddelde van 14,7 liter per persoon. In Zwitserland drinkt 88,5 procent gemiddeld 12,1 liter. Frankrijk telt meer drinkers dan andere landen, 94,8 procent van de bevolking heeft er het afgelopen jaar alcohol gebruikt, met een gemiddeld verbruik van 12,9 liter.

België komt op gemiddeld 12,8 liter, voor 82,3 procent van de bevolking. De verdeling is 49 procent alcohol uit bier, 36 procent uit wijn en 15 procent uit sterke drank.

Nederland zit lager qua verbruik, met 11,2 liter, maar voor een groter deel van de bevolking, 88,2 procent.

De bedoeling van het rapport is te wijzen op gezondheidsgevolgen van het drankgebruik. 5,9 procent van de wereldsterfte is volgens de organisatie te wijten aan alcohol. In totaal zouden jaarlijks zo’n 3,3 miljoen mensen aan drankziektes of -ongevallen doodgaan.

De WGO rekent dat je met 6 eenheden op een dag zwaar doorzakt.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content