Alarmerende link tussen WK en huiselijk geweld

'If Belgium gets beaten, so will he', de Britse campagne focust ook op België. © National Centre for Domestic Violence, UK
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Voor de match België-Engeland, zaterdag, zal de politie opnieuw op scherp staan. Dat is nodig, want geweld en rellen zijn vaste ingrediënten van een Wereldbeker Voetbal. Helaas delen ook vrouwen in de klappen: in Engeland stijgt het partnergeweld met minstens een kwart. Voor België zijn geen cijfers bekend, maar het risico is zeer reëel.

Weekend, hoge temperaturen, alcohol, rivaliteit en testosteron. Het zijn stuk voor stuk risicofactoren voor intrafamiliaal en ander geweld. Tijdens de wedstrijd België – Engeland, zaterdag, om de derde plaats op het WK wordt gevreesd voor een opflakkering van rellen en geweld op vrouwen. Voor het eerste zal de politie massaal worden ingezet, maar het tweede, het geweld binnenskamers, is veel moeilijker te bestrijden. Groot-Brittannië trachtte de voorbije dagen de bevolking te sensibiliseren met posters van bloedende vrouwen. Hopelijk doen ze ook bij onze supporters een alarmbelletje rinkelen.

Dat er een verband bestaat tussen belangrijke voetbalmatchen en geweld is genoegzaam aangetoond in diverse wetenschappelijke studies, waarbij de Britten doorgaans de kroon spannen. Niet enkel neemt het partnergeweld toe, ook het aantal vechtpartijen swingt de pan uit.

Na de Wereldbeker in Zuid-Afrika (2010) steeg het aantal spoedopnames in Britse ziekenhuizen met een derde. Dat blijkt uit een studie die de opnames in 15 ziekenhuizen van nabij volgde voor, tijdens en meteen na de match. Gemiddeld waren er 44,6 opnames op deze spoeddiensten per dag tijdens de Wereldbeker-matchen, de meerderheid jonge mannen (tussen 18 en 34 jaar), minstens de helft onder invloed van alcohol, met een extra piek tijdens matchen waaraan Engeland deelnam en nog het meest bij de ene match op een zaterdag.

In vergelijking met jaren zonder Wereldbeker waren er gemiddeld een derde meer spoedopnames in 2010. Berekend werd toen ook dat 4 miljoen kijkers de matchen volgden op café of op groot scherm, terwijl meer dan 13 miljoen kijkers thuis voor de televisie zaten. In publieke plaatsen volgden extra vechtpartijen en rellen de match en thuis moest vooral de partner het ontgelden.

'If England gets beaten, so will she', dat is de slogan van de campagne.
‘If England gets beaten, so will she’, dat is de slogan van de campagne. © National Centre for Domestic Violence UK

Britse cijfers over geweld tijdens de voorbije FIFA Wereldbekers tonen een opvallende trend, zo stelt een studie uit 2013: het risico op partnergeweld stijgt wanneer Engeland deelneemt: met 26% wanneer het land wint en met 38% de match verloren wordt. Wanneer de match plaatsvindt in een weekend, zoals nu, pieken deze cijfers, in het bijzonder wanneer het gaat om de finale match.

De kans dat een door emoties overmande voetbalfan thuis uithaalt naar zijn partner heeft met diverse factoren te maken

Geweld tijdens belangrijke voetbaltoernooien is natuurlijk geen louter Brits fenomeen. In heel Europa lopen heethoofden rond, die met kledij en gezichtsbeschilderingen aangeven voor welke ploeg ze supporteren. Daar is meestal niks mis mee, zolang ze nuchter blijven, maar alcohol vloeit rijkelijk en wordt extra gepromoot en verkocht. Tijdens het Europees kampioenschap voetbal in 2016 vochten Russische hooligans met Britten in Frankrijk, uitgerust met wapens allerhande. De verhalen over buitensporige gevechten in en buiten het stadium na een belangrijke match zijn genoegzaam bekend. Buiten Europa is het niet beter. In de Verenigde Staten neemt het partnergeweld op vrouwen met 10% toe wanneer de American National Football League een match verliest.

De kans dat een door emoties overmande voetbalfan thuis uithaalt naar zijn partner heeft met diverse factoren te maken: niet kunnen omgaan met frustratie, kwaadheid, alcohol- en drugconsumptie, een onevenwichtige machtsverhouding in de relatie en een toename van testosteron. Niet alleen de spelers zelf produceren meer testosteron tijdens een match, ook bij supporters die de match zeer geconcentreerd volgen gaat het testosteronniveau de hoogte in. Tijdens lang durende competities komen daar vaak nog discussies bij tussen partners over het afstemmen op voetbal op tv. Zij wil eens iets anders zien, en dat volstaat soms om zijn stoppen te doen doorslaan. Tijdens de Wereldbekers bereiken huiselijke ruzies over de keuze van het tv-programma een hoogtepunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content