'Al meer dan 1.500 eboladoden en verspreiding blijft versnellen' (WHO)

28/08/14 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Al 1.552 mensen zijn overleden aan het ebolavirus in vier West-Afrikaanse landen en de verspreiding van de epidemie blijft versnellen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

'Al meer dan 1.500 eboladoden en verspreiding blijft versnellen' (WHO)

Meisjes kijken naar een poster van Unicef die informeert over de verspreiding van Ebola. © Reuters

Al 3.069 mensen zijn in vier West-Afrikaanse landen besmet geraakt met het ebolavirus. Van hen zijn er 1.552 overleden, blijkt uit de nieuwe balans die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève bekendmaakte. Het gaat om de cijfers van 26 augustus. Uit de cijfers blijkt dat de verspreiding van de epidemie "verder blijft versnellen". De WHO vreest dat er tot 20.000 mensen besmet kunnen raken, maar hoopt de verspreiding over drie maanden te kunnen stoppen.

Op 20 augustus meldde de WHO 2.615 gevallen, van wie er 1.427 overleden zijn. "Meer dan 40 procent van de gevallen dateren" van de laatste 21 dagen, en zijn geconcentreerd in enkele regio's, aldus WHO. "Het totale aantal ebolagevallen kan oplopen tot 20.000", blijkt uit een in Genève gepubliceerd document.

Belangrijkste doel van de organisatie is "over drie maanden de trend omkeren van nieuwe gevallen en nieuwe besmette zones, de verspreiding in de hoofdsteden en grote havensteden te stoppen en over 6 à 9 maanden elke overblijvende verspreiding te stoppen". Gemiddeld sterven 52 procent van de mensen die met ebola besmet worden: in Sierra Leone gaat het om 42 procent, in Guinee 66 procent.

In Congo woedt een "andere" ebola-epidemie, die niets te maken heeft met die in West-Afrika, aldus nog de WHO. Het aantal gevallen in Congo is dan ook niet opgenomen in de laatste WHO-balans.

Brussels Airlines garandeert veiligheid

De directie van de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft de veiligheid van het personeel dat naar een door ebola getroffen land moet vliegen, gegarandeerd. Dat zegt woordvoerder Geert Sciot en wordt bevestigd door vakbondsmensen na een ondernemingsraad. Medische experts hebben eveneens het personeel ingelicht over het ebolavirus.

Indien een vliegtuig in panne staat in Sierra Leone, Guinee of Liberia - de drie zwaarst getroffen landen door het ebolavirus -, dan kan de bemanning worden geëvacueerd met een vliegtuig van een lokale luchtvaartmaatschappij dat stand-by staat. "Zo kan het personeel op de luchthaven blijven en moeten ze het land niet intrekken", zegt Sciot.

Om de ongerustheid bij het personeel weg te nemen, organiseerde Brussels Airlines een infomoment voor het personeel. "Medische experts op het vlak van ebola hebben onze personeelsleden op het hart gedrukt dat het risico op besmetting extreem klein is."

Toch kan het personeel niet gedwongen worden om te vertrekken. "Er bestaat een clausule waarmee een werknemer kan weigeren om mee te vliegen. De directie heeft laten verstaan dat het personeel hiervan gebruik mag en kan maken", zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. Hoeveel mensen hiervan al gebruik maakten, kon Geert Sciot nog niet zeggen maar "we hebben zeker geen tekort aan bereidwilligen", aldus de woordvoerder. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners