Akkoord met voedingssector moet Belgen 5 procent minder calorieën doen eten

Maggie De Block © Belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft een akkoord gesloten met de voedingssector met als doel de inname van calorieën bij Belgische consumenten tegen eind 2017 met 5 procent te verminderen.

Door voedingsproducten een gezondere samenstelling te geven, moet het aantal calorieën dat de Belgische consument tot zich neemt tegen eind 2017 met gemiddeld 5 procent worden teruggedrongen. Dat blijkt uit een akkoord dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) samen met voedingsfederatie Fevia en handelsfederatie Comeos heeft ondertekend. Er wordt in de eerste plaats gefocust op een vermindering van het suiker- en vetgehalte van de voedingsproducten.

Het “Convenant Evenwichtige Voeding” heeft als doel om de inname van calorieën bij Belgische consumenten tegen eind 2017 met 5 procent te verminderen, in vergelijking met 2012. In de eerste plaats moet dat gebeuren door een reductie van het suiker- en vetgehalte van de voedingsproducten in de winkels, restaurantketens en cateringbedrijven.

Minder toegevoegde suikers

Daarnaast zal ook de samenstelling van de producten worden aangepast, bijvoorbeeld door ze van meer vezels te voorzien. Ook het aanbieden van kleinere porties of een betere informatieverstrekking aan de consument moet helpen om dat doel te bereiken.

Concreet werden voor iedere productcategorie waarvan de samenstelling in België beslist wordt, aparte normen opgesteld. Zo engageert de sector zich ertoe om de suikerinhoud van frisdranken met gemiddeld 10 procent terug te dringen tegen 2020. De zuivelproducten zullen tegen dan ook 8 procent minder toegevoegde suikers bevatten. Voor ontbijtgranen bedraagt het doel dan weer 4 procent minder suikers, 5 procent meer vezels en 8,5 procent meer volkoren.

Bourgondiërs

De verschillende partijen werken al sinds 2012 aan het convenant. Dat komt er in navolging van het akkoord dat dezelfde partijen in 2009 al hadden gesloten over de geleidelijke afname van het zoutgehalte in de voedingsproducten, wat er overigens voor gezorgd heeft dat de zoutconsumptie intussen met 10 procent is gedaald.

Minister van Volksgezondheid De Block prees bij de ondertekening van het convenant het engagement van de betrokken sectoren. “De Belgen zijn Bourgondiërs, die niet graag een toegeving doen op het vlak van smaak. Maar toch heeft de sector durven inzetten op deze evolutie”, aldus de minister.

“De kracht van dit convenant is dat er niets van bovenhand is opgelegd”, voegde de minister nog toe. “We hopen dat dit model van samenwerking in de rest van Europa navolging zal krijgen.”

De resultaten zullen eind 2017 geëvalueerd worden. “Dan wordt bekeken waar we staan en wat de volgende stappen zijn die genomen moeten worden”, zegt minister Maggie De Block. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content