Afrikaanse wetenschappers roepen op tot preventieve voedselprogramma’s

© Reuters

Voedselprogramma’s van buitenlandse donoren in Afrika moeten de problemen niet alleen verhelpen, maar ook voorkomen. Dat stellen Afrikaanse onderzoekers in een Europees onderzoek waaraan het Belgische Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) meewerkte.

Afrikaanse onderzoekers en beleidsmakers vragen buitenlandse donoren om niet alleen in te zetten op maatregelen om voedselproblemen te verhelpen, maar ook preventief op te treden. “In allereerste instantie moet getracht worden de problemen te voorkomen”, klinkt het. Dit staat te lezen in het door de EU-gefinancierde SUNRAY-project (Sustainable nutrition research for Africa in the years to come), dat in het vakblad PLOS Medicine verscheen.

“In Benin, bijvoorbeeld, voeren internationale organisaties programma’s uit om acute ondervoeding uit te roeien. Het echte probleem in dit land is echter niet acute, maar chronische ondervoeding”, stelt Eunice Nago Koukoubou van de Université d’Abomey-Calavi in Benin.

Afrikaanse onderzoekers vragen tegelijkertijd meer inspraak, want volgens hen wordt de huidige onderzoeksagenda voornamelijk gestuurd door wetenschappers van buiten Afrika.

‘Donoren bepalen prioriteiten’

Volgens projectcoördinator prof. Patrick Kolsteren van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) toont het onderzoek aan dat donorlanden en -organisaties, waaronder ook de Europese Unie, hun aanpak moeten veranderen om voedselonzekerheid en ondervoeding uit de wereld te helpen. “Het meeste onderzoek wordt gestuurd door prioriteiten die de donoren bepalen, terwijl dit omgekeerd zou moeten zijn.”

Het onderzoeksconsortium stelt daarom een kennis-‘hub’ onder Afrikaanse leiding voor. Zodat kennis en ervaring onderling kan worden uitgewisseld. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content