Afremmen van spierziekte ALS stapje dichterbij

© Thinkstock

Patiënten die de diagnose ALS krijgen, overlijden doorgaans binnen de vijf jaar na een vreselijk aftakelingsproces. De biomedische wetenschapster Caroline Eykens (KU Leuven) ontwikkelde in haar scriptie een strategie die helpt de ziekte af te remmen bij muizen.

ALS (amyotrofe laterale sclerose) is een ongeneeslijke ziekte, waar ongeveer 800 tot 1.000 Belgen aan lijden. Bij patiënten met ALS sterven de motorische zenuwcellen stelselmatig af, waardoor de patiënt verlamd raakt. Het overlijden volgt binnen de twee tot vijf jaar na de diagnose.

Niet genezen, wel afremmen

Caroline Eykens (KU Leuven) ontwikkelde een strategie die de ziekte bij muizen gevoelig afremt. In haar scriptie legde ze de nadruk op oligodendrocyten. Die cellen staan in nauw contact met de motorische zenuwcellen en leveren de nodige voedingsstoffen op.

Bij ALS-patiënten werken de oligodendrocyten niet goed. Tijden proeven op muizen ontdekte Eykens dat het blokkeren van een belangrijke signaalweg zorgt voor een betere werking van de oligodendrocyten.

Hoewel deze ontdekking ALS niet zal genezen, kan deze aanpak, als die ook bij mensen blijkt te werken, de ziekte mogelijk afremmen.

Oorzaak blijft onbekend

Jaarlijks overlijden ongeveer 200 personen aan de zenuwziekte. Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een precieze oorzaak van ALS, maar voorlopig is die nog gevonden. Daardoor is ook het ontwikkelen van een doeltreffende behandeling erg moeilijk. De enige hulp die de medische wereld voorlopig kan bieden, zijn middelen om de levenskwaliteit zo goed mogelijk te bewaren tijdens het aftakelingsproces.

Met haar scriptie won Eykens de Eos-prijs 2013.

De winnende scriptie van Caroline Eykens kan je raadplegen op www.scriptiebank.be

(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content