'Acht procent minder doodgeboortes sinds rookverbod'

26/08/15 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Bron: Knack

Het aantal doodgeboortes is in Engeland met bijna acht procent gedaald, sinds het land in 2007 het rookverbod invoerde.

'Acht procent minder doodgeboortes sinds rookverbod'

© iStock

Meeroken leidt wereldwijd tot 600.000 sterfgevallen per jaar, waarvan een kwart onder kinderen. In een artikel in het Nederlandse Algemeen Dagblad meldt de krant dat 'nadat de Britten in 2007 een rookverbod in publieke ruimtes invoerden, het aantal doodgeboren kindjes daalde met acht procent'.

In juli 2007 stelde Engeland een rookverbod in voor de publieke ruimte. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt nu het aantal doodgeboren baby's maar liefst 7,8 procent lager lag dan wat er op basis van voorgaande jaren voorspeld was. Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Scientific Reports, er werden dossiers van meer dan 15 geboortes tussen 1995 en 2011 vergeleken.

De kans op doodgeboorte in Engeland was 0,5 procent, het is afgenomen met 8 procent en bedraagt dus 0,45 procent. Er is geen glashelder causaal verband, maar de cijfers zijn er wel. De krant geeft hier twee redenen voor: eerst en vooral komt het doordat minder vrouwen dankzij het rookverbod meeroken. Daarnaast hebben ze dankzij het verbod minder de gelegenheid om te roken. Ook dat kan bijdragen aan de overlevingskansen van de baby's. (NSK)

Lees meer over:

Onze partners