Aantal niertransplantaties met levende donoren vervijfvoudigd

Het aantal niertransplantaties met levende donoren is de afgelopen tien jaar vervijfvoudigd: van 10 in 2002 naar 57 in 2012.

Het aantal niertransplantaties met levende donoren is de afgelopen tien jaar vervijfvoudigd: van slechts 10 in 2002 naar 57 in 2012. Maar Nederland doet nog zes keer beter. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Gemiddeld vier jaar. Zolang moeten de 950 patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie geduld oefenen. Jaarlijks overlijden daardoor 200 wachtenden. Maar als je opteert voor een transplantatie met een levende donor, bedraagt de wachttijd hooguit een paar maanden. “Bovendien zijn de kwaliteit van de nier en de levensverwachting bij een levende donatie veel beter: de donornier wordt grondig geëvalueerd en de tijdspanne tussen het wegnemen en de transplantatie bedraagt maar een paar minuten. Bij een klassieke transplantatie draait dat rond de 24 uur”, zegt chirurg Jacques Pirenne van het UZ Leuven.

Het aantal levende donaties zit pas enkele jaren in de lift. Nederland doet het al zes keer beter, maar dat land vindt veel minder donoren na overlijden. “Door onze goeie donorwetgeving hebben wij jaarlijks dertig klassieke niertransplantaties per miljoen inwoners. In Nederland zijn dat er amper dertien.”

‘Iedereen kan perfect leven met één nier’

“We moeten mensen meer informeren over een operatie met een levende donor. Niet alleen spreken over de voordelen voor de patiënt – langer leven zonder dialyse – maar ook over de minieme nadelen voor de donor”, zegt Pirenne. “Iedereen kan perfect leven met één nier, maar het wegnemen blijft voor de donor een niet-noodzakelijke ingreep met kans op complicaties.” (Belga/SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content