Aantal mensen met griep het hoogst in zes jaar

Het aantal mensen dat met griepachtige symptomen op consultatie ging bij de dokter, is opnieuw gestegen.

Het aantal consultaties lag in de periode van 28 januari tot 3 februari boven de drempel van hoge intensiteit en bereikte zelfs een piek die de afgelopen zes jaar niet meer bereikt werd.

Dat blijkt uit het wekelijks griepbulletin dat het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) op zijn website publiceert. “Mogelijk hebben we hier te maken met een record voor de laatste tien jaar”, aldus viroloog Marc Van Ranst.

Twee types van influenzavirus

Voor de vijfde week in dit griepseizoen blijft de epidemie aanhouden. Over de ernst van de epidemie kunnen pas conclusies getrokken worden op het eind van het griepseizoen, meent Van Ranst. “Al geeft de piek die we nu in de statistieken zien wel een indicatie.” De hoogte van de piek zegt echter niets over de ernst van de griep dit jaar. “De symptomen zijn dezelfde als de voorbije jaren.”

Momenteel circuleren er vooral twee types van het influenzavirus: het B-virus en het virus A(H1N1)09pdm. Het virus A(H3N2) komt minder vaak voor.

Sterftegraad

Het aantal consultaties stijgt in alle leeftijdsgroepen, behalve bij 65-plussers. “Dat is normaal”, aldus Van Ranst. “In de eerste plaats omdat mensen in die leeftijdsgroep minder snel ziek worden van de H1N1-variant. Een andere reden is dat de griep een bepaalde dynamiek volgt: eerst de allerkleinsten, dan hun ouders, vervolgens de werkende bevolking en dan pas de 65-plussers.”

Volgens het WIV werd er tot eind januari nog geen verhoogde sterftegraad vastgesteld die toe te schrijven is aan de winterse omstandigheden. (Belga/TE)

Iedereen kan helpen om de griepoverdracht te beperken. Als je niest of hoest, doe dat dan in een zakdoek en gooi hem nadien weg. Als je geen zakdoek hebt, nies dan in je elleboog en niet in je handen. Was je handen regelmatig met zeep en water, zeker na het gebruik van openbaar vervoer. Als je griepsymptomen hebt, blijf dan thuis, minstens tot 1 dag nadat de koorts is verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content