Aantal maagverkleiningen verdubbeld op vier jaar

© Thinkstock

Op vier jaar is het aantal maagverkleiningen in ons land verdubbeld, tot circa twintig per dag. Dat is een zware kost voor het RIZIV, maar het heet goedkoper dan betalen voor de gevolgen van zwaarlijvigheid.

De forse stijging wordt verklaard door de versoepeling van de voorwaarden voor terugbetaling sinds oktober 2007, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Terwijl in 2007 minder dan 800 gastric bypass-operaties werden uitgevoerd, klom dat cijfer tot 3079 in 2008, 4519 in 2009, 5547 in 2010 en in 2011 zelfs tot 6989.

Specialisten gaan er aan de hand van de voorlopige cijfers voor 2012 wel van uit dat het plafond nu bereikt is.

Maatschappij maakt winst

Voor het RIZIV betekenen de terugbetalingen van de ingrepen – de operatie kost ongeveer 6000 euro – een zware uitgave. Maar dokter Bruno Dillemans, hoofd van het Centrum voor Obesitas Chirurgie in Brugge en een autoriteit op het vlak van de gastric bypass, relativeert die kostprijs.

“Uit een Finse studie blijkt dat de maatschappij uiteindelijk winst maakt, omdat een zwaar obese mens met alle bijbehorende gezondheidsklachten op langere termijn de maatschappij meer kost dan een geopereerde patiënt”. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content