Aantal maagverkleiningen breekt records

27/01/12 om 06:46 - Bijgewerkt om 06:46

Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar ondergingen 8.237 Belgen met obesitas een operatie, of gemiddeld dertig per dag. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 7.249.

Aantal maagverkleiningen breekt records

© Reuters

De meeste Belgen met obesitas kiezen tegenwoordig voor een maagverkleining, zo schrijft De Morgen. Bij een maagverkleining of gastric bypass maakt de chirurg een klein maagreservoir en verbindt die via een bypass met de rest van de dunne darm. Door de ingreep kun je minder eten, heb je sneller een verzadigd gevoel en neem je minder voedingsstoffen op.

Maagbandjes

In 2008 opteerden 3.079 mensen in ons land voor dit soort operatie, vorig jaar hadden in september al 5.147 mensen een maagverkleining ondergaan. Het aantal maagbandjes keldert daarentegen. "Het maagbandje blijkt toch heel wat complicaties met zich mee te brengen.

Winst

Bij een gastric bypass is de kans op een verwikkeling gering", zegt dokter Bruno Dillemans, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Obesitas. Volgens Dillemans leveren die operaties de staat geld op. "Obesitas kost ons een fortuin, alleen al door de medicijnen en zorg die extreem zwaarlijvige mensen nodig hebben. Zo'n operatie betaalt zichzelf in vijf jaar terug, in tien jaar haal je er zelfs winst uit", luidt het. (Belga/EE)

Onze partners