Aantal kankergevallen stijgt wereldwijd

03/02/12 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

Tegen 2030 kunnen wereldwijd 21,4 miljoen mensen wereldwijd aan kanker lijden, in 2008 waren dat er nog 12,7 miljoen.

Het aantal gevallen van kanker stijgt wereldwijd aan een alarmerend tempo. Regeringen moeten nationaal sensibiliseren en de risico's en het leed van de ziekte verminderen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meegedeeld.

Tegen 2030 kunnen wereldwijd 21,4 miljoen mensen wereldwijd aan kanker lijden, in 2008 waren dat er nog 12,7 miljoen. Ongeveer twee op de drie patiënten komen van landen met een laag of gemiddeld inkomen. Shin Young Soo, de regionale WHO-directeur voor de landen ten westen van de Grote Oceaan, meent dat goed georganiseerde nationale programma's de last van de ziekte kunnen verminderen. Kanker treft armen

immers het zwaarst, omdat zij meer blootgesteld zijn aan risicofactoren en minder toegang hebben tot preventieve diensten.

"We moeten onze kennis in daden omzetten", zei hij. "De controle van kanker moet een verantwoordelijkheid van iedereen worden. Om de strijd tegen de ziekte te winnen, moet de gezondheidssector samenwerken met andere sectoren zoals de landbouw, onderwijs, het milieu, de voedselindustrie, handel en transport."

Het bewuste WHO-gebied, met 37 landen in Azië en in de Grote Oceaan, telde 32 procent van alle kankergevallen in 2008. "In 2008 werden in de regio iets meer dan 4 miljoen nieuwe gevallen opgetekend, waarvan 2,3 miljoen bij mannen en 1,7 miljoen bij vrouwen. Ongeveer 2,6 miljoen mensen stierven dat jaar aan kanker." (Belga/INM)

Onze partners