Aantal euthanasie-aangiftes overschrijdt grens van 2.000

27/01/16 om 13:21 - Bijgewerkt om 13:20

In 2015 zijn er meer dan 2.000 aangiftes van euthanasie geregistreerd in ons land.

Aantal euthanasie-aangiftes overschrijdt grens van 2.000

© Belga

Voor het eerst zijn er vorig jaar in ons land meer dan 2.000 aangiftes van euthanasie geregistreerd. Professor Wim Distelmans (VUB), voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, wijst erop dat het aantal palliatieve sedaties minstens vijf keer hoger is dan het aantal euthanasie-aangiftes.

Sinds 2002 is euthanasie in België uit de strafwet gehaald. In 2012 en 2013 steeg het aantal registraties nog telkens met ruim een kwart, in 2014 beperkte de stijging zicht tot ruim 6 procent (1.924 registraties) en in 2015 steeg het aantal registraties met ruim 5 procent tot 2.021. De kaap van 2.000 registraties is dan wel voor het eerst bereikt, professor Wim Distelmans (VUB) verwacht dat de stijging de komende jaren niet meer opvallend zal zijn. Hij vermoedt dat er een soort van "plateaufase" in zicht is.

Bereidheid om te registeren

"We moeten voorzichtig zijn met die cijfers", merkt Distelmans op. "Je kan dan wel spreken over een stijging, maar die stijging heeft wellicht ook te maken met de bereidheid van artsen om te registreren. Er is nog altijd een 'dark number': artsen die euthanasie toepassen maar niet registreren, waardoor we dus geen zicht hebben op het werkelijke aantal."

Ongeveer tachtig procent van het aantal geregistreerde aangiftes van euthanasie komt uit Vlaanderen, de rest uit Franstalig België. "Dat is van in het begin zo geweest en die trend is nog altijd aanwezig, waaruit we voorzichtig concluderen dat Franstalige artsen ofwel minder overgaan tot euthanasie, ofwel minder tot registratie. Ik denk dat beide voorkomen, want er is een cultureel verschil tussen Franstalige en Vlaamse artsen."

Minderjarigen

Distelmans denkt dat Franstalig artsen ook meer kiezen voor palliatieve sedatie, waar geen registratie voor nodig is. "Palliatieve sedatie wordt minstens vijf keer meer toegepast dan euthanasie."

Uit cijfers van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie blijkt verder dat er nog geen aangifte voor euthanasie op minderjarigen was. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners