Aandacht voor psoriasispatiënten op 20 km van Brussel

24/05/13 om 15:48 - Bijgewerkt om 15:48

Op de 20 kilometer van Brussel wordt de campagne-actie "Give Me Five" gelanceerd die de vooroordelen over de huidziekte psoriasis uit de wereld moet helpen.

Aandacht voor psoriasispatiënten op 20 km van Brussel

© Psoriasis-Contact

De patiëntenvereniging Psoriasis-Contact voert de campagne in samenwerking met het biofarmaceutisch bedrijf AbbVie. Met de actie "Give me Five" willen ze letterlijk de hand reiken aan psoriasispatiënten.

Chronische huidziekte

In België komt psoriasis voor bij 1 op de 30 Belgen of 300.000 patiënten. Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte die overal op de huid kan voorkomen. Huidartsen zijn nog niet in staat om de ziekte te genezen maar ze kunnen met behandelingen wel de symptomen van psoriasis verminderen en de levenskwaliteit van patiënten verbeteren.

Psoriasis is zichtbaar op de huid en veroorzaakt voor patiënten en hun familie heel wat ongemakken. De meest voorkomende vorm komt tot uiting in rode plekken die bedekt zijn met droge, zilverwitte huidschilfers. De aangetaste zones kunnen jeuken, pijnlijk aanvoelen en zelfs barsten en bloeden.

Het grote publiek weet nog weinig over psoriasis en er bestaan vele vooroordelen over de ziekte. Zo denken sommige mensen ten onrechte dat de huidziekte besmettelijk is en dat de ziekte veroorzaakt wordt door een slechte lichaamshygiëne.

Reuzengrote hand

De "Give Me Five"- actie moet de vooroordelen over psoriasis uit de wereld helpen. "Het zijn de vooroordelen die besmettelijk zijn, niet psoriasis.", benadrukt Dany Mathieu, voorzitster van de vereniging Psoriasis-Contact.

Halfweg het parcours, op het centrale grasveld van de Franklin Rooseveltlaan, zal er een reuzengrote hand geplaatst worden, als symbool voor de actie. De lopers zullen gevraagd worden op deze gigantische hand te slaan om mensen met psoriasis te steunen.

Een team van psoriasispatiënten neemt ook deel aan de 20 kilometer van Brussel. "Het is meer dan een symbolische actie. Het is heel belangrijk om te tonen dat het niet abnormaal of gênant is om als psoriasispatiënt aan grootschalige publieke evenementen deel te nemen.", zegt Mathieu. "Door te sporten, bevrijden ze zich van de stress.", beklemtoont Mathieu.

AbbVie

Het biofarmaceutische bedrijf AbbVie organiseert mee de "Give Me Five"-actie. AbbVie is wereldwijd actief in meer dan 170 landen en heeft in België ongeveer 140 mensen werknemers. Het bedrijf ontwikkelt behandelingen voor ernstige en complexe ziektes zoals psoriasis en doet onderzoek naar nieuwe geneesmethodes.

"Als bedrijf willen we patiënten op alle vlakken ondersteunen. Met deze campagne helpen we de ziekte beter bekend te maken bij het brede publiek. Het bedrijf loopt zelf ook met een aantal sympathisanten mee aan de wedstrijd.", verklaart Communication manager Gina Volkaert. (WK)

Onze partners