Aambeien: dichtgeknepen ongemak

11/07/12 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

Bijna een derde van de bevolking heeft last van aambeien, maar erover spreken valt moeilijk. In de meeste gevallen helpen nochtans eenvoudige maatregelen.

Zodra er aambeien gevormd zijn, zullen ze niet meer verdwijnen. Uitgezakt blijft uitgezakt. Toch kan je heel wat doen om de klachten te voorkomen of tot een minimum te beperken. In de eerste plaats: zorgen voor een zachte stoelgang.

Eet voldoende vezels (bruin brood, groenten, fruit,...) en drink genoeg water. Bij stoelgangnood ga je het best meteen naar het toilet. Hoe langer de stoelgang wordt opgehouden, hoe harder hij wordt. Bij jeuk, branderigheid of eczeem rond de aars is een warm zitbad heilzaam.

Je kan ook een aambeienzalfje kopen bij de apotheker. Vermijd geparfumeerd toiletpapier en sterke zeep. Die irriteren de huid rond de aars nog meer. Zorg voor meer lichaamsbeweging en streef naar een normaal gewicht. Koffie en prikkelende kruiden beperk je beter tot een minimum. Behalve de zalfjes tegen pijn en jeuk hebben medicijnen geen zin. (MF) Een meer uitgebreide versie over dit onderwerp vindt u terug in het julinummer van Bodytalk (nummer 70)

Lees meer over:

Onze partners