‘Cardioscreening van alle 12-jarigen vanaf 2013’

Hartspecialist Pedro Brugada wil vanaf 1 januari 2013 alle 12-jarigen in België screenen. ‘Gewoon een kwestie van organisatie en voldoende geld vinden want Riziv-terugbetaling zit er niet in.”

Pedro Brugada, hoofd van het Heart Rhythm Management Centre van het UZ Brussel, krijgt op 25 augustus als derde Belg ooit de ‘Gold Medal’ van de European Society of Cardiology (ESC), de hoogst mogelijke onderscheiding voor een Europese hartspecialist. Dat meldt de Specialistenkrant. Dit jaar is het ook net 20 jaar geleden dat Brugada het naar hem genoemde syndroom ontdekte.

Brugada geniet bekendheid bij een breed publiek omwille van zijn uitgesproken standpunten. Zo hekelt hij het aanslepende gehakketak over het screenen van jonge voetballertjes. “De voetbalbond slaagt er niet in terwijl het bij de wielerbond wel mogelijk is”, stelt hij. “Dat zijn twee maten en twee gewichten.”

Daarom nam de cardioloog het heft in eigen handen. Vanaf 2013 wil hij starten met een veralgemeende cardiale screening. “Ik ben er van overtuigd dat het haalbaar is. We zijn drie jaar geleden op Europees niveau gestart met Europees president Herman Van Rompuy als peter. Dit realiseren is een kwestie van organisatie. Cardiologen en artsen in het algemeen zijn er genoeg”, aldus Brugada in de Specialistenkrant.

Besparing voor de samenleving Brugada verwijst naar Italië waar men alle jongeren screent. “Het kan dus niet alleen, het bespaart de samenleving ook heel wat geld. De wetenschappelijke resultaten bewijzen gewoon de kosteneffectiviteit.”

Maar hoe hiermee starten? “De gemeenten roepen de 12-jarigen op zich bij de huis-, school- of sportarts te melden voor een cardioscreening. Vervolgens sturen de artsen gegevens (ECG, vragenlijst…) elektronisch door naar een regionaal verzamelpunt. Cardiologen patroneren dit en interpreteren de gegevens,” legt Brugada uit.

Fondsen verzamelen, is nu zijn eerste bekommernis. “Op Riziv-terugbetaling hoeven we niet te rekenen. Uitgaande van 400.000 kinderen à rato van 50 euro per kind kost dit 20 miljoen.”

Kankerpatiënt 1 week langer laten leven?Brugada ergert zich er ondertussen wel blauw aan dat de ziekteverzekering geen euro veil heeft voor het redden van jonge mensenlevens. Een schoolvoorbeeld van de manier waarop discussies over keuzes in de zorg onder de mat worden geveegd.

“De ziekteverzekering kost heel veel geld. Toch komt er maar geen breed maatschappelijk debat op gang over wat ze wel en wat ze niet terugbetaalt,” aldus Brugada.

“Het Riziv besteedt honderdduizenden euro’s aan onco-medicijnen. Louter om een kankerpatiënt met een lage levenskwaliteit een week langer te laten leven. Ondertussen vergrijst de bevolking, sterft één Belg op drie aan cardiale problemen en stijgt dat aantal alleen maar. En de overheid? Jaar na jaar schroeft ze de terugbetaling van ECG’s, pacemakers enz. terug. Dat kan niet blijven duren.” (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content