65 procent Belgische vrouwen worstelt met eetgedrag tijdens feestdagen

17/12/14 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Voor 65 procent van de Belgische vrouwen zijn de feestdagen geen periode van onbezonnen eten en drinken. Bijna 2 op 3 Belgische vrouwen worstelen met wat ze wel of niet 'mogen' eten tijdens een feestmaaltijd.

65 procent Belgische vrouwen worstelt met eetgedrag tijdens feestdagen

Kerstmenu © Istock

De feestdagen zijn niet voor iedereen een periode van onbezonnen eten en drinken. 65 procent van de vrouwen koppelt namelijk negatieve emoties aan de hapjes en drankjes die op tafel komen rond kerst en nieuw. Dat blijkt uit een enquête door IVOX in opdracht van Weight Watchers.

27 procent van de ondervraagde vrouwen kijkt zelfs op tegen de feesten en 37 procent is bang om nadien op de weegschaal te gaan staan. En maar liefst 65 procent van de Belgische vrouwen tussen 18 en 54 jaar past haar normaal eetgedrag voor, tijdens of na de feestdagen aan. Het zijn vooral jonge vrouwen (tussen de 18 en 29 jaar) die hun eetgedrag aanpassen in die periode. Zo kiest ongeveer de helft van de vrouwen voor het hapje 'met het minste aantal calorieën', ook al vinden ze het andere hapje lekkerder.

Obsessie

Maar deze 'obsessie' houdt niet op na de feestdagen. Ook in het gewone leven past 9 op de 10 vrouwen haar gedrag met voeding wel eens aan. 1 op 3 laat geregeld een dessert staan omdat ze denkt dat het haar dik maakt en 4 op 10 laat in het weekend de koffiekoeken links liggen, omdat deze beschouwd worden als een echte dikmaker.

Maar dit compensatiegedrag loont niet altijd. Want vrouwen die hun voedingspatroon aanpassen bij feestmaaltijden, zijn veel vaker gefrustreerd of blijven zitten met een schuldgevoel. 44 procent heeft achteraf een schuldgevoel omwille van de overdaad aan eten.

De verwarrende communicatie rond gezonde voeding helpt ook niet echt. 'Veel mensen weten niet meer wat ze wel of niet mogen eten', aldus Sabine de Prest van Weight Watchers. (AVE)

De resultaten kwamen tot stand via een online bevraging in oktober 2014 door onderzoeksbureau iVOX bij 1000 Belgische vrouwen tussen 18 en 54 jaar, representatief gewogen op taalkeuze, leeftijd en opleidingsniveau.

Lees meer over:

Onze partners