6 tips om een jetlag te overwinnen

Jetlag © Istock

Met deze zes tips van slaapwetenschappers wordt een jetlag iets dragelijker.

’s Avonds en ’s nachts klaarwakker zijn en overdag met moeite de ogen open kunnen houden. Wie al reisde door verschillende tijdszones herkent deze kenmerken van een jetlag ongetwijfeld. Op Vox.com doen enkele slaapwetenschappers tips uit de doeken die helpen om een jetlag minder vreselijk maken.

1. Rust op voorhand uit

Hoewel een jetlag niet volledig te wijten is aan slaaptekort, is het toch belangrijk om op voorhand goed uit te rusten. Reizen is vermoeiend, dus vooraleer u het vliegtuig opstapt, bent u best uitgerust.

2. Neem de nieuwe tijd al aan op het vliegtuig of zelfs daarvoor

Van zodra u op het vliegtuig zit, is het nuttig om uw horloge te verzetten. Als het op uw bestemming bijvoorbeeld nacht is, probeer dan te slapen. Het licht aansteken of doven, kan daarbij helpen.

Ook voor de reis kunt u al voorbereidingen treffen, ga een beetje vroeger naar bed (of later, afhankelijk van de bestemming).

3. Pas het eetpatroon aan

Volgens de Japanse onderzoeker Makoto Akashi stelt de interne klok van lichaamscellen zich in op het ritme van de maaltijden. En kunt u dus met voedsel het lichaam helpen om in een nieuw dag- en nachtritme te komen. Insuline, het hormoon uit de alvleesklier dat de suikeropname vanuit het bloed reguleert, is daarvoor de reden. Als de stofwisseling is afgestemd op de lokale tijd, is het makkelijker je ook mentaal in te stellen op de nieuwe tijd.

Bijvoorbeeld als u gewend bent om te ontbijten om acht uur ’s ochtends in Brussel, ontbijt dan ook om acht uur ’s ochtends in New York.

4. Drink voldoende water

Een jetlag is niet de enige reden waarom mensen zich verschrikkelijk slecht voelen na een lange vlucht. In het vliegtuig is de lucht droger, dus om dehydratatie tegen te gaan, moet u voldoende water drinken. Eén glas alcohol kan een goede slaapmuts zijn, maar vermijd teveel alcohol of koffie. Dat werkt uitdroging alleen maar in de hand. Ook af en toe de benen strekken tijdens de vlucht verbetert de circulatie van zuurstof naar de hersenen.

5. Bij korte trips loont het zich niet om tegen jetlag te vechten

Het duurt enkele dagen vooraleer het lichaam zich heeft aangepast aan een nieuw slaapschema. ‘Dus als je maar enkele dagen reist, loont het zich waarschijnlijk niet om de nieuwe tijdszone over te nemen’, zegt professor Christopher Colwel. ‘Dit zal de thuiskomst eenvoudiger maken.’

6. Neem eventueel melatoninepilletjes

Melatonine is het hormoon in het bloed dat een signaal uitstuurt naar de hersenen waardoor u slaperig wordt. ’s Avonds stijgt de concentratie, maar wanneer uw ritme nog niet is aangepast aan de nieuwe bestemming, kunt u dit effect met synthetische melatoninepillen nabootsen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content