5 vragen over relaties in tijden van kanker

Een kankerdiagnose doet de grond onder de voeten beven van elke patiënt. Maar ook de partner ziet zijn of haar wereld in elkaar storten. Wat doet kanker met een relatie? Het boek Liefde onder druk. Relaties in tijden van kanker brengt zestien getuigenissen.

In zestien verhalen laat schrijfster Els Put zowel kankerpatiënten als hun partners vertellen hoe ze het moment van de diagnose en de behandeling beleven of beleefd hebben. Hoe ze reageerden en inspeelden op elkaar. Of net niet. Ze vult deze verhalen aan met praktische tips en informatie uit professionele hoek. We zetten de belangrijkste thema’s op een rijtje.





1. Wat doet een kankerdiagnose met een relatie?

De ervaring leert dat een relatie in tijden van kanker ofwel inniger wordt ofwel breekt.

Kanker overvalt je en de eerste schok is zwaar. Maar die initiële stresstoestand heeft voor veel koppels een verbindend effect. Het idee elkaar misschien te moeten loslaten, doet vroegere conflicten in het niets oplossen en moeilijke thema’s worden tijdens de behandeling even on hold gezet. Wanneer er vóór de ziekteperiode best wat frustratie zat binnen een relatie, is er dus meestal nog veel goodwill tijdens de behandeling.

De ervaring leert dat een relatie in tijden van kanker ofwel inniger wordt ofwel breekt. Als een relatie voor een ziekteperiode al niet goed loopt, dan is de diagnose soms de druppel die de emmer doet overlopen. Een aantal koppels gaat dan wel samen door de behandeling, maar zet daarna de scheiding door. Voor anderen plaatst de diagnose en de behandeling het leven in een ander perspectief: zij willen daarna anders met elkaar omgaan en anders leven. Als de partners dat allebei zo ervaren, kan er iets moois en iets nieuws groeien.

Daarnaast ontstaat er een andere dynamiek wanneer de vrouw ziek wordt en de zorg bij de man terecht komt. Die ommekeer veroorzaakt meestal meer verandering en verstoring in de relatie dan wanneer de man ziek wordt, en geeft dus een groter zoekproces.

2. Reageren mannen en vrouwen anders op kanker?

Mannen en vrouwen gaan anders om met tegenslag, dat is een duidelijk genderverschil. Vrouwen hebben meer nood om te praten, om hun gevoelens te ventileren. Mannen daarentegen houden de gesprekken korter. Zij hebben meer nood aan doen, aan het fysieke. Wanneer koppels elkaar daar niet in vinden, kan er een spanningsveld ontstaan. Als je partner niet gemakkelijk praat en jij wel en dat verschil speelt in je gezonde leven maar één keer per jaar op, dan is dat een hanteerbaar en klein probleem. Maar als je de diagnose ‘kanker’ krijgt en je kan als patiënt of partner weinig je verhaal kwijt, dan kan dat heel wat zwaarder wegen.

3. Zijn er meer echtscheidingen na een kankerdiagnose?

Er is geen wetenschappelijk bewijs om te stellen dat kanker een trigger is om te scheiden. Onderzoeken tonen erg verschillende resultaten. België kent trouwens een hoog aantal echtscheidingen, maar geen enkel wetenschappelijk onderzoek vergelijkt de resultaten van die onderzoeken rond kanker met het globale echtscheidingscijfer in onze regio, waardoor een duidelijke kijk op de vraag ontbreekt.

4. Wat doet een kankerdiagnose met het seksleven?

Zowel voor patiënten als partners is een eerste keer vrijen een voorzichtig ontdekkingsproces.

Kanker heeft een invloed op het seksuele beleven. Naarmate de tumor dichter bij de geslachtsorganen ligt, heeft de impact van de behandeling een grotere invloed op je lichamelijke seksuele functioneren. Maar ook los daarvan zijn er vaak seksuele problemen. Zo voelen veel mensen zich niet meer aantrekkelijk door de behandeling (gewichtsverlies, haaruitval,…)

Maar een vermindering in frequentie voelt meestal niet aan als een probleem. Zelfs als het seksuele volledig stopt, hoeft dat geen probleem te zijn als je samen intiem kan zijn. Samenzijn kan heel bevredigend zijn als je kan leren elkaar aan te raken op een intieme, fijne en gevoelige manier, maar bijvoorbeeld zonder penetratie. Een volledige stop van intimiteit in je leven voelt daarentegen bijna altijd als een groot, immens verlies. Als ook intimiteit niet meer mogelijk is, kan dat een trigger zijn voor een relatiestop.

5. Een eerste keer vrijen na een borstamputatie: hoe doe je dat?

Zowel voor patiënten als partners is een eerste keer vrijen een voorzichtig ontdekkingsproces. Om weer de draad op te nemen op seksueel vlak en om misverstanden te vermijden, geldt maar één richtlijn: wat wil je graag? Wat voelt goed? Je leert ook best eerst zelf te voelen wat kan. Je partner wacht waarschijnlijk op jouw signalen zodat hij weet wat en hoe je het graag wilt. Waar mag hij je aanraken bijvoorbeeld? Wil je naakt zijn de eerste keer? Mag je partner het litteken aanraken.

We zijn vaak te weinig gewoon om over dit soort onderwerpen te spreken. Toch is het belangrijk om dat gesprek aan te gaan, zodat je je veilig kan voelen tijdens het vrijen en je je er volledig aan kan overgeven. Hoe dan ook, de eerste keren zal vrijen sowieso een beetje zoeken zijn. (TE)

Liefde onder druk. Relaties in tijden van kanker. Uitgegeven bij Vanhalewyck

Prijs: €19.95

ISBN: 978-94-6131-514-4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content