5 tips om uw concentratie op werk te verhogen zonder koffie

10/01/14 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:03

Wanneer u een 'middagdipje' krijgt op het werk is de verleiding groot om te grijpen naar een kop koffie. Deze 5 tips helpen u uw concentratie te verhogen, zonder koffie.

5 tips om uw concentratie op werk te verhogen zonder koffie

Concentratie op het werk © Reuters

Het is middag, u zit al de hele dag achter uw computer te werken, en uw gedachten beginnen af te dwalen. Een koffie- of rookpauze is niet bepaald gezond, maar toch wilt u zich weer energieker voelen.

1. Neem een 'power pose' aan

Trek u even terug in een stilteruimte of in de toiletten en neem twee minuten lang een andere houding aan. Als u de houding van een krachtpatser aanneemt, denkt uw lichaam dat u er echt een bent en zo presteert u beter.

Zet uw benen wijd, strek uw armen naar buiten, adem diep in. Neem de ruimte in, blaas u even helemaal op als een boze gorilla. Uw lichaamstaal vormt wie u bent, en door een power pose wordt u zelfverzekerder en energieker.

2. Lach

Wie lacht, produceert endorfine, hormonen die een prettig gevoel geven. Endorfine kan zelfs als pijnstiller werken en voor binding met anderen zorgen.

3. Neem een rustpauze zoals bij sport

Dit is een tip van zakenblad Forbes. Zie de lunchpauze zoals sportteams de pauze voor de tweede helft zien.

Neem een paar minuten rust om weer te bepalen waar u staat en wat uw prioriteiten moeten zijn voor de tweede helft van uw dag, afhankelijk van hoe uw werk zich in de ochtend heeft ontwikkeld.

4. Luister naar uw persoonlijke power song

Of u nu houdt van goede oude rocknummers, of liever wat stevige hip hop luistert, u kunt uw stemming sturen met muziek.

Zelfs als muziek luisteren slechts op de achtergrond gebeurt terwijl u met iets anders bezig bent, kan het u weer positief of energiek maken, ontdekte een onderzoeker op de Rijksuniversiteit Groningen.

5. Neem de trap

Korte periodes van beweging zijn goed voor de concentratie. Zit u lang stil? Loop dan eens helemaal naar de bovenste verdieping van uw kantoor en weer terug. Misschien wordt u ook nog eens verrast door het uitzicht vanaf de zevende of twintigste verdieping.

Als uw werkzaamheden het toestaan, is een ommetje buiten nog beter. Zelfs als het regent. (Elsevier/ Anna Vossers)

Lees meer over:

Onze partners