5 sportmythes ontkracht

© Thinkstock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Meer sporten: het is ongetwijfeld het populairste goede voornemen voor 2014. Vooraleer u vol enthousiasme begint te sporten, leest u best even volgende sportmythes.

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht regent het van goede voornemers. Gezonder eten en meer sporten zijn jaarlijks terugkerende klassiekers. Maar over dat sporten bestaan heel wat misverstanden. The Huffington Post zette volgende 5 mythes op een rijte.

1. Water drinken tijdens yoga verstoort sessie

Yogaleraars beweren dat het drinken van water tijdens een yogasessie iemand helemaal uit de concentratie haalt. Zo zou het ascetische effect van yoga wegvallen. Maar een droge keel of uitdrogingsverschijnselen hebben ongetwijfeld hetzelfde resultaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat een slokje water iemand een energieboost geeft.

Enkele slokjes water staan de mogelijkheid om lichamelijke oefeningen uit te voeren niet in de weg. Bovendien is yoga een sport als alle andere, waarbij iemand door de fysieke inspanningen zweet. Daarom is af en toe drinken aan te raden.

2. Mondoefeningen om dubbele kin weg te werken

Het is onmogelijk om gewicht te verliezen op één specifieke plaats. Wanneer iemand gewicht verliest, gebeurt dat over het hele lichaam.

3. Spieren wegen meer dan vet

Wanneer iemand hevig aan het sporten slaat, maar geen kilo’s verliest, wordt het volgende argument snel bovengehaald: ‘Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet.’ Maar dit klopt niet helemaal. De reden dat iemand die intensief sport niet altijd afvalt, ligt niet bij de spieren die het gewicht van het vet zouden vervangen. Wel gaat iemand na een workout gemiddeld meer eten. Vooral proteïnedrankjes of sportrepen bevatten heel wat extra calorieën.

4. Met sommige oefeningen rekken de spieren uit

Spieren groeien niet, maar worden getraind. De oefeningen die iemand doet tijdens ballet of pilates, verlengen de spieren niet permanent’, aldus sportwetenschapster Jessica Matthews. ‘Spieren zitten nu eenmaal vast aan bepaalde botten, dus de enige manier om ze uit te rekken is een operatieve ingreep.’

Wat zulke oefeningen daarentegen wel kunnen doen is iemand flexibeler maken. De kern van de spieren worden sterker en strakker, waardoor het lijkt of iemand meer spieren heeft gekregen, maar in feite nemen ze niet toe in omvang.

5.Lopen veroorzaakt artritis van de knie

Het kniegewricht is een van de zwaar belaste gewrichten van ons lichaam. Dus inderdaad elke beweging is belastend voor de knieën. Maar dat is niet hetzelfde als stellen dat lopers meer risico lopen op artritis van de knie. Uit studies blijkt dat slechts 1 loper op 75.000 last krijgt van deze kwaal. Renners raken de grond harder dan wandelaars, maar zij nemen ook hogere passen en raken de grond zo minder vaak. Daarom hebben ze net zoveel (of net zo weinig) kans als wandelaars om artritis van de knie te ontwikkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content