5 redenen waarom chocolade eten goed is

20/02/14 om 19:38 - Bijgewerkt om 19:38

Troostvoedsel, afrodisiacum, opkikker en afsluiter: chocolade is meer dan alleen maar een zoete zonde.

5 redenen waarom chocolade eten goed is

chocolade © .

1. Goed voor je hart

Cacao bezit een natuurlijke rijkdom aan antioxidanten, in het bijzonder polyfenolen. Die bioactieve stoffen vind je ook terug in groenten en fruit. Polyfenolen worden nog eens onderverdeeld in diverse groepen, waaronder de flavonoïden. Flavonoïden zitten niet alleen in cacaobonen, maar ook in thee, peulvruchten, rode wijn... Zwarte chocolade bevat de hoogste concentraties flavonoïden. Er zijn aanwijzingen dat de stoffen een gunstig effect hebben op de bloedvaten, waardoor chocolade-eters minder risico zouden lopen op een hartinfarct, beroerte en diabetes. Vooral pure chocolade wordt aangeprezen. Een overzichtsstudie bevestigt de gunstige invloed. Ze toont aan dat chocoladeadepten minder risico lopen dan mensen die weinig chocolade eten, wat nog niet betekent dat je chocolade moet eten om je risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

2. Oppepper voor je humeur

Het opwekkende effect van chocolade wordt toegeschreven aan theobromine, een alkaloïde verwant aan cafeïne, dat in hoge concentraties in de cacaoboom (theobroma cacao) aanwezig is. Pure chocolade bezit de hoogste concentratie. Chocolade bevat diverse bioactieve substanties met invloed op het brein. Ze verhogen onder andere de concentratie serotonine, de stof waaraan mensen met een depressie een tekort hebben. In een overzichtsonderzoek met betrekking tot 8 studies die de invloed van chocolade op het humeur en op cognitieve functies bestudeerden, wijzen de meeste in de richting van een positieve invloed op het humeur en/of het afzwakken van een negatieve stemming. Of die opkikker een gevolg is van de bioactieve stoffen in chocolade, zoals theobromine, dan wel toe te schrijven is aan de smaak- en geursensatie van een stukje chocolade dat op je tong smelt, of een combinatie is van beide, is nog niet duidelijk.

3. Boost voor je seksleven?

De Amerikaanse auteur Marrena Lindberg vermeldt pure chocolade als dagelijkse must in haar boek The Orgasmic Diet een revolutionair dieet dat je libido naar ongekende hoogtes zou tillen. Lindberg, die beweert 'honderden orgasmes per dag te kunnen hebben', zweert zelf bij een paar stukjes pure chocolade per dag. Chocoladefabrikant Callebaut beloofde enkele jaren geleden dat hij zou uitpakken met zogenaamde turbochocolade, een soort eetbare versie van Viagra, die de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen zou verhogen, met meer zicht op stomende seks. Helaas, zogenaamde lustopwekkende voedingsmiddelen bestaan niet.

4. Betere sportprestaties

Geen chocolade dit keer, maar chocolademelk is een goed alternatief voor klassieke sportdranken om vocht en suikertekorten aan te vullen na een stevige sportinspanning. Het onderzoek is nog pril, maar de bewijzen blijven binnendruppelen. In een van de studies moesten getrainde wielrenners zich eerst leegrijden, tot ze door hun suikervoorraad heen zaten. Vervolgens kregen ze chocolademelk of energiedrank, beide met evenveel suikers. Vier uur later fietsten ze opnieuw. De chocolademelkgroep bleef ongeveer de helft zo lang op de fiets als de energiedrankgroep.

5. Minder kans op alzheimer?

Diverse studies vinden een verband tussen de consumptie van voedingsproducten rijk aan flavonoïden, waaronder thee en chocolade, en cognitieve functies, waaronder het geheugen. In een van de onderzoeken, waaraan 90 70-plussers deelnamen, werden 3 groepen van 30 proefpersonen samengesteld, die dagelijks een drankje kregen met een lage, gemiddelde of hoge dosis cacao. Andere bronnen van flavonoïden, zoals rode wijn en thee, dienden ze te vermijden. Na gemiddeld 8 weken scoorden de proefpersonen die de hoogste dosissen cacao dronken beter op geheugentests. Of daarmee bewezen werd dat cacao het risico op de ziekte van Alzheimer vermindert, is niet aangetoond.

Lees meer over:

Onze partners