5 clichés over verpleegkunde die de wereld uit moeten

Een van de clichés rond verpleegkunde, is dat het een vrouwenberoep is. © Thinkstock

12 mei is de Internationale Dag van de Verpleegkunde. Het beroep heeft door de jaren heen een heleboel veranderingen ondergaan. Studenten, werknemers en experts belichten 5 clichés rond verpleegkunde die niet stroken met de werkelijkheid.

1. Verpleging is een vrouwenberoep

Mauro Convalle is directeur patiëntenzorg van het ZNA Middelheim. Hij startte zijn loopbaan als verpleger, werkte zich op tot directeur en weerlegt daarmee het stereotype beeld dat verpleegkundige een meisjesberoep is. “Het lijkt wel alsof de verpleegkunde enkel iets is voor vrouwen, maar dat is niet zo. Het beroep is tegenwoordig ook heel aantrekkelijk voor mannen omdat de technische kant is versterkt. Er ontstaan constant nieuwe werkmethodes die meer technische profielen vereisen en voor extra uitdagingen zorgen, wat jongens sneller aanspreekt”, aldus Convalle.

Candice Dewindt, lid van de werkgroep verpleeg- en vroedkunde aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, springt Convalle daarin bij. “Bij de opleidingen verpleegkunde krijgen studenten zowel de technische als de sociale aspecten van het beroep aangeleerd. Voor jongens is verpleging dus ook een interessante beroepskeuze.”

2. De opleiding verpleegkunde is gemakkelijk

Verpleegkunde wordt meermaals gezien als de ‘zwakkere’ versie van geneeskunde, maar niets is minder waar. Aurélie Pierre (20), laatstejaarsstudente verpleegkunde aan de Karel de Grote-Hogeschool, startte drie jaar geleden haar opleiding en merkt op dat mensen die wel eens onderschatten.

“Je mag verpleegkunde zeker niet onderschatten. Het is in feite een erg zware opleiding omdat ze zowel theorie als praktijk combineert. Ik ben nu bezig aan mijn achtste stage en tussen de stages door kreeg ik ook alle theorie die nodig is om in de verpleging te kunnen werken”, aldus Aurélie. “Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan, hopelijk vind ik later een toffe job in de verpleegkunde.”

3. Als verpleegkundige ben je het ‘slaafje van de dokter’

Freya Theunissen (22) zit in haar derde jaar verpleegkunde aan de KH Leuven en benadrukt dat verpleging meer is dan enkel luisteren naar de dokter. “Een van de vooroordelen waar ik al mee te maken heb gehad, is dat mensen denken dat we enkel koffie drinken en doen wat de dokter ons zegt, maar ons takenpakket is wel ruimer dan dat”, zegt Freya.

Studente Aurélie is het daarmee eens. “Er zullen altijd dokters zijn die verpleegkundigen zo behandelen, maar dat zijn echt uitzonderingen. Wij zijn 24 uur op 24 bij de patiënt en hebben dus een enorme verantwoordelijkheid, de arts beseft dat maar al te goed. Als er iets mis is met de patiënt dan zijn het de verplegers die het hebben gezien en die het doorgeven aan de dokter. Verpleegkundigen zijn dus enorm belangrijk en zijn meer dan enkel het slaafje van de arts.”

Candice Dewindt (HUB) wijst er nog op dat de tijd van de verpleegkundige als hulpje van de dokter al lang voorbij is. “Een verpleger of verpleegster heeft vandaag een volwaardig en zelfstandig profiel gekregen met veel verantwoordelijkheden. De verpleging heeft zo een centrale rol verworven.”

4. Verpleegkunde omvat weinig mogelijkheden en is erg beperkt

Een ander clichébeeld is dat de mogelijkheden binnen de zorgsector erg beperkt zijn. “Integendeel”, zegt Lon Holtzer, coördinator gezondheidszorg van de KU Leuven. “Veel mensen denken nog heel eng. Er is wel degelijk een grote verscheidenheid binnen de verpleegkunde. Verpleging heeft zoveel verschillende varianten en afdelingen, die stuk voor stuk voor diverse persoonlijkheden staan. Ook met de technische vooruitgang van verpleging, wordt het takenpakket veel breder. Het is tegenwoordig meer dan de patiënt gewoon neerleggen en hem een pilletje geven”, aldus Holtzer.

“Verpleging beperkt zich niet tot enkel het ziekenhuis, de diversiteit van het beroep is enorm”, vertelt Candice Dewindt (HUB). “Overal is er preventie en zorg nodig. Dat kan gaan van organisaties als Kind en Gezin tot de palliatieve zorg.” Ook binnen de opleidingen verpleegkunde is er een ruim aanbod aan mogelijkheden. “Er zijn hier op school al vijf afstudeerrichtingen en nadien kan je uiteraard nog verder studeren om je nog eens extra te specialiseren”, aldus KdG-studente Aurélie.

5. Verpleegkunde biedt 100 procent werkzekerheid

Waar in het verleden iedereen van mening was dat studenten verpleegkunde eenvoudig werk zouden vinden, zijn de meningen over de werkzekerheid binnen de zorgsector zijn nu eerder verdeeld. “Als iemand binnen de bejaarden- en thuiszorg wil werken, dan is de kans erg groot dat die onmiddellijk een job vindt want daar is een sterk tekort aan zorgverleners. Maar de ziekenhuizen met hun specialismes zitten al stampvol, iedereen wil die richting uit. Bovendien moeten die ziekenhuizen ook nog eens besparen “, zegt Mauro Convalle (ZNA Middelheim).

Candice Dewindt (HUB) is het daar deels mee eens. “De vergrijzing is de grote uitdaging binnen de maatschappij, daarom laten we onze studenten nu al kennis maken met de ouderenzorg. Ook de psychiatrische zorgsector kan wel wat extra aandacht gebruiken. Welke ziekenhuizen extra personeel nodig hebben, hangt af van de regio en de afdeling. Niet alle ziekenhuizen hebben mensen nodig. In Vlaanderen is de situatie grotendeels onder controle, Brussel heeft het al iets moeilijker om geschikt personeel te vinden.”

Lon Holtzer (KU Leuven) daarentegen gelooft nog steeds dat verpleging een knelpuntberoep is en dat studenten meteen werk zullen vinden. “We staan zeker nog in de top tien van knelpuntberoepen. Het aantal vacatures daalt inderdaad, van 1793 in 2012 naar 1069 in 2014, maar er is toch nog steeds een grote vraag naar zorgverleners en de vergrijzing zal ervoor zorgen dat het tekort aan verpleegkundigen nog niet meteen zal verdwijnen. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content