40% van Antwerpse huisartsen last patiëntenstop in

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen © BELGA

In Antwerpen aanvaardt 4 op de 10 huisartsen geen nieuwe patiënten meer.

Liefst 40 procent van de Antwerpse huisartsen aanvaardt geen nieuwe patiënten meer. Dat blijkt uit een rondvraag van het stadsbestuur bij de 423 huisartsen die Antwerpen rijk is. Artsenkrant luisterde afgelopen weekend naar de resultaten van de enquête.

De Antwerpse huisartsen zijn verenigd in acht huisartsenkringen. Het grondgebied telt naast vele praktijken die via de klassieke prestatiebetaling werken ook drie wijkgezondheidscentra, twee praktijken Geneeskunde voor het Volk en twee praktijken met forfaitaire betaling. Er zijn ook vier wachtposten.

Een werkgroep van de dienst gezondheid van de stad organiseerde in 2014 een enquête bij de huisartsen. De resultaten werden bekendgemaakt op een ZNA-symposium.

Meer dan 60 uur

De peiling toont onder meer aan dat één Antwerpse huisarts op de tien meer dan 60 uur per week werkt en de helft tussen 40 en 60 uur. Opmerkelijk is ook dat niet minder dan 40% een volledige of gedeeltelijke patiëntenstop heeft ingelast. Gedeeltelijk betekent dat men bijvoorbeeld nog wel kinderen of ouders van patiënten aanvaardt maar geen echt ‘nieuwe’ patiënten meer.

40% van de huisartsen in Antwerpen werkt nog solo en 40% ontplooit zijn activiteiten in een groepspraktijk. Verder blijkt 56,8% niet multidisciplinair te werken terwijl bijna 70% administratieve ondersteuning krijgt. 69% zegt taken te willen delegeren – of doet dit nu al – naar een verpleegkundige of praktijk-assistent binnen de praktijk.

Discipline toevoegen

Huisartsen staan open voor structurele maatregelen. Eén huisarts op de drie wil tegen 2019 een ‘discipline’ toevoegen aan zijn praktijk. Het gaat dan vooral over een verpleegkundige (16,6%), een psycholoog (16,6%) en een administratieve kracht (12,9%).

Van de 423 Antwerpse huisartsen overweegt 11,9% – 37 artsen – om zijn/haar praktijk stop te zetten. 95 artsen (35%) willen een extra arts inzetten tegen 2019. Het kan dan zowel over een bijkomende arts gaan als over een vervanger. (Artsenkrant/Geert Verrijken)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content