'40 procent kans dat ebola tegen eind oktober België bereikt'

06/10/14 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:53

Uit een analyse van het vliegtuigverkeer en verspreidingspatronen van de dodelijke ziekte ebola blijkt dat er 40 procent kans is dat het ebolavirus tegen 24 oktober België bereikt.

'40 procent kans dat ebola tegen eind oktober België bereikt'

© Reuters

Wetenschappers voorspellen dat vliegtuigpassagiers nietsvermoedend de ziekte ebola naar Europa zullen brengen. Zo bestaat er een kans van 40 procent dat ebola tegen het einde van de maand in België zal opduiken. Dat schrijft de Britse krant The Independent op basis van een studie in PLoS Current Outbreaks.

Vooral Frankrijk loopt gevaar met maar liefst 75 procent kans dat het virus het land wordt binnengebracht. Dat komt omdat de zwaarst getroffen landen, Guinee, Sierra Leone en Liberia, Franssprekende inwoners en drukke reisroutes naar Frankrijk hebben.

Voor Groot-Brittannië geldt een kans van 50 procent omdat Heathrow een van 's werelds drukste luchthavens is.

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben allebei op hun grondgebied al een onderdaan met ebola behandeld die de ziekte in West-Afrika opliep.

Blijven vliegen

De virusexperts baseren zich voor hun analyse op de huidige capaciteit van het luchtverkeer. Maar zelfs als er een vermindering van het vliegverkeer met 80 procent is, zou het risico voor Frankrijk nog steeds 25 procent bedragen.

Voorlopig heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog geen reisverbod uitgevaardigd en moedigt ze luchtvaartmaatschappijen zelfs aan om te blijven vliegen op de zwaarst getroffen landen.

In de Verenigde Staten werd vorige week een eerste ebolageval in eigen land vastgesteld. De man ligt in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis in Dallas. Hij kwam vanuit Liberia naar de VS en werd vorige week opgenomen in Texas. In diezelfde Amerikaanse staat wordt gezocht naar een dakloze man die mogelijk contact heeft gehad met de doodzieke patiënt en ook ebola kan hebben.

Volgens de laatste stand zijn nu zeker 7.492 mensen besmet geraakt met het virus, en zijn er 3.439 mensen overleden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners