4 vragen over psychotherapie: ‘Mensen zonder diploma zijn geen kwakzalvers’

© iStock

Binnenkort mogen alleen artsen, klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen nog psychotherapie aanbieden. Een slecht idee, vindt psycholoog en psychoanalyticus Lieven Jonckheere.

1. U vindt de professionalisering geen goede zaak?

LIEVEN JONCKHEERE: Absoluut niet. De psychotherapie is ontstaan buiten de universiteit. Nu plegen de universiteiten een soort machtsgreep.

Ik vrees dat de ontwikkeling van de psychotherapie tot stilstand zal komen. De toppers uit onze branche zijn bijna nooit psychologen maar bijvoorbeeld filosofen. Bovendien geloof ik niet dat de universiteit een degelijke opleiding psychotherapie kan aanbieden. Een psychotherapeut moet zichzelf door therapie leren kennen. Dat lukt niet in hoorcolleges.

2. Is het niet logisch dat de overheid kwakzalvers wil bannen?

JONCKHEERE: Het is jammer dat mensen zonder klinisch diploma meteen als kwakzalvers worden bestempeld. Bij een notaris of loodgieter kun je objectief vastleggen of ze hun werk goed doen. Maar biedt een diploma psychologie garanties?

3. Zullen veel mensen hun werk verliezen?

JONCKHEERE: Wie al jaren psychotherapie uitoefent zonder diploma, kan blijven werken, zij het alleen onder toezicht van een arts of psycholoog.

4. Sessies zullen nu mogelijk wel gedeeltelijk worden terugbetaald aan de patiënt. Is dat geen goede zaak?

JONCKHEERE: Het probleem is dat je psychotherapie niet kunt vergelijken met het jaarlijkse bezoek aan de gynaecoloog. Het gaat om intensieve sessies: vaak tweemaal per week, jarenlang. Ik vrees dat commercieel ingestelde geesten nu met allerlei korte therapietjes op de proppen zullen komen waarvan ze dan tien beurten kunnen terugbetalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content