30 dagen zonder klagen: ‘Positief in het leven staan is gezond’

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Op ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ start voor het eerst een campagne vol geluk en positiviteit: ’30 dagen zonder klagen’. Ondertussen beginnen we ook weer aan Tournée Minérale. Oftewel, het leven bekijken door een roze bril zonder roze olifanten te zien.

Voor we verder gaan: Blue Monday is onzin. Het concept dook voor het eerst op in 2005 toen de Britse psycholoog Cliff Arnall beweerde een wetenschappelijke formule te hebben gevonden waarmee de meest ‘depressieve’ dag van het jaar kon worden achterhaald. Voor de liefhebbers: de formule ziet er zo uit: (W + (D – d)) x T^Q) / (M x N). Zaken zoals het weer, het voorbije kerstfeest en het feit dat iedereen maandagen haat, droegen bij tot de keuze van de derde maandag van januari als ‘Blue Monday’. Dit zogenaamde wetenschappelijk ‘onderzoek’ werd indertijd betaald door een reisorganisatie die er uiteraard alle belang bij had dat mensen hun leventje hier maar ellendig vinden en dus een trip naar ‘het betere leven’ zouden boeken. De goede raad van de psycholoog om deze blauwe maandag te overleven was dan ook: ‘Ga op vakantie!’.

Blue Monday legt niettemin de vinger op een gegeven dat sterk ingebakken zit in onze samenleving: de van nature negatieve ingesteldheid van de mens en de zin tot voortdurend te grommen en te jammeren. ‘Eens goed klagen kan deugd doen’, zegt positiviteitscoach Greet Van Hecke, een van de initiatiefneemsters van ’30 dagen zonder klagen’ op Radio 1. Tuurlijk mag je volgens Van Hecke af en toe de brompot uithangen over je werk, je partner, het weer, de trein, de files,… maar doe het dan bewust, omdat het oplucht. Het mag vooral niet een zodanig normale gewoonte worden in je dagelijkse leven dat je het op de duur niet meer opmerkt. ‘Het probleem is namelijk dat we vandaag heel vaak uit ons bed stappen en zeggen: “Mijn haar ligt niet goed”, “Het weer is niet goed”… We halen het klagen dan uit een soort automatisme boven.’

Blue Monday legt de vinger op een gegeven dat sterk ingebakken zit in onze samenleving: de van nature negatieve ingesteldheid van de mens en de zin tot voortdurend te grommen en te jammeren.

Dat bewustzijn rond klagen wil ook mede-initiatiefneemster Isabelle Gonnissen van MyJobisTop verhogen: ‘Dankzij het vele reizen in mijn eerdere job kon ik al snel ervaren hoe goed het in België is: de mogelijkheid om een toffe job te combineren met een gezin door flexibele uren, het sociale vangnet als je een carrière switch wil maken of als het even iets moeilijker gaat, de aantal verlofdagen, het pensioen, en ga zo maar voort. Toch merkte ik dat veel mensen klagen en ontevreden zijn. De statistieken over burn-outs en langdurige zieken spreken boekdelen.’

Het advies van Gonnissen is dan ook: ‘Doe iets wat je graag doet, dat is goed voor jezelf, je directe omgeving en uiteindelijk ook voor onze economie. Die mindset is trouwens niet alleen op je job van toepassing. Het geldt op alle vlakken – het is een manier van hoe je in het leven staat. Klagen op zich, en dan vooral blijven klagen over dezelfde thema’s, is geen oplossing.’

Van ouwehoeren naar alcoholvrij

Door dertig dagen minder of niet te klagen kunnen we volgens de organisatoren zorgen dat bepaalde linken in ons brein anders gelegd worden zodat we niet automatisch het negatieve maar wel het positieve zouden zien. Dat zou goed zijn voor ons succes, onze gezondheid en onze relaties.

De campagne start op 15 januari en loopt tot 14 februari. Elke dag krijgen de deelnemers via de website www.30dagenzonderklagen.be en op de Facebook-pagina een opdracht van de 11 ambassadeurs, onder wie Delfine Persoon en Tine Reymer, om positiever in het leven te staan. Het zijn kleine dingen die je makkelijk in je leven kan inbouwen.Via een geluksbarometer die je op de website kan invullen aan het begin en einde van de campagne kan je meten in welke mate deze opdrachten hebben bijgedragen tot je geluk.

Tijdens de campagne gaat ook die andere sensibiliseringsmaand ‘Tournée Minérale’ van start. Al bijna 40.000 Vlamingen schreven zich daarvoor in. Genieten van het moment met een kopje thee in plaats van te mopperen bij een glas wijn? We komen dan misschien toch nog dichter bij de dalai lama in onszelf dan we ooit hadden kunnen denken.

Alvast enkele tips om positiever in het leven te staan:

1. Probeer elke dag een momentje alleen te zijn

Als je je elke dag een moment kan afzonderen, heb je tijd om na te denken en de negatieve gedachten zoals boosheid, jaloezie en vermoeidheid uit je hoofd te bannen. Probeer die te vervangen door positieve emoties zoals optimisme, dankbaarheid, liefde en vrede.

2. Kies een positief paswoord

Zelfs paswoorden kunnen ons gelukkiger maken. Wie levensdoelen vooropgesteld heeft, kan die het best verwerken in zijn paswoorden.

3. Koester je vriendschappen

Vriendschap mag nooit onderschat worden. Bovendien is echte vriendschap nooit afhankelijk van geld of politieke motieven. Het gebrek aan vriendschap is een van de oorzaken van het hoge aantal depressies in onze samenleving. Anderen helpen is ook een grote bron van geluk. Help een willekeurige persoon en zie het verschil.

4. Word geen slaaf van de technologie

Sociale media kunnen je leven overnemen (kijk maar naar mensen die op restaurant hun ogen niet van hun smartphone kunnen houden), ze zijn een slechte vervanger voor echte vriendschap, ze helpen je niet om medeleven te tonen en de echte menselijke contacten lijden er onder.

5. Denk in oplossingen

In plaats van over problemen te zitten tobben, kan je beter meteen overgaan naar de volgende stap: de oplossing. Wanneer je nadenkt over een oplossing, komt die er sneller en valt er een last van je schouder.

6. Neem het leven niet te serieus

Natuurlijk hebben we als volwassenen een heleboel verantwoordelijkheden, maar deze kunnen ingevuld worden op een speelse manier. Relativeren helpt ook.

7. Probeer gezond te leven

Hoewel het niet onmogelijk is, wordt gelukkig zijn toch moeilijk als je constant ziek bent. Slaap voldoende en beweeg geregeld. De Romeinen wisten het al ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, levert alleen maar voordelen op.

8. Leef in het heden

Gedane zaken nemen geen keer. Het heeft dus geen zin om te blijven stil staan bij fouten of problemen uit het verleden. Spijt is voor niks nodig. Te veel nadenken over de toekomst hoeft ook niet, dat baart je alleen maar extra zorgen.

9. Ga sporten

De endorfine die vrijkomt tijdens het sporten geeft uiteraard een onmiddellijke boost, maar regelmatig sporten maakt ook op lange termijn gelukkig. Verschillende studies wijzen dat uit. Wetenschappers raken er bovendien meer en meer over eens dat sporten zelfs efficiënter is dan antidepressiva voor de behandeling van een depressie.

10. Leer een beetje ongelukkig te zijn.

‘In onze maatschappij moet alles fantastisch zijn, zomaar goed is niet meer genoeg’, ondervindt psychiater Dirk de Wachter. Een beetje ongelukkig zijn, hoort nu eenmaal bij het leven (en daarvoor moet je niet naar de psychiater). Er zullen altijd problemen zijn die moeten worden opgelost. Bovendien is niets voor altijd. Er kunnen momenten zijn waarop het er hopeloos uitziet, maar het leven gaat altijd verder. Wie dit principe aanvaardt, zal automatisch meer tevreden in het leven staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content