24.000 handtekeningen om pasgeborenen te screenen op muco

03/10/16 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

Al meer dan 24.000 mensen hebben de petitie van de Mucovereniging ondertekend voor de invoering van neonatale screening op mucoviscidose.

24.000 handtekeningen om pasgeborenen te screenen op muco

Mucoviscidose © Istock

De Mucovereniging startte de petitie om de ziekte van bij de geboorte op te sporen. In België gebeurt dat nog niet, wat van ons land een uitzondering maakt in West-Europa. Nochtans is mucoviscidose is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land.

Volgens de Mucovereniging zorgt neonatale screening ervoor dat kinderen met mucoviscidose onmiddellijk toegang krijgen tot kwaliteitsvolle zorg die gespecialiseerde ziekenhuizen aanbieden. 'Op deze manier kan onherstelbare longschade vermeden worden en kunnen patiënten later optimaal genieten van gloednieuwe therapieën die muco een halt toeroepen', klinkt het.

Het verzoekschrift en de 24.000 handtekeningen worden samen overhandigd op 11 oktober om 13 uur overhandigd in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement. Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, en Bart Van Malderen (sp.a), voorzitter van de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, zullen die daar ontvangen. Dat kondigt de Mucovereniging maandag aan. (BELGA/JVL)

Onze partners