237 redenen om seks te hebben: wat is die van u?

© Thinkstock

Gentse seksuologen in spe willen weten waarom mensen vrijen. Amerikaans onderzoek toont alvast aan dat daar maar liefst 237 redenen voor kunnen zijn.

Uit een lijst van 139 motieven willen seksuologen in opleiding aan de Gentse Universiteit en UZ Gent weten wat nu precies Belgen overhaalt om de liefde te bedrijven.

Het anoniem publieksonderzoek staat open voor iedereen die seksueel actief is, al worden jongeren, ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en transgenders extra aangemoedigd.

237 redenen om seks te hebben

In een Amerikaans onderzoek van de universiteit van Texas uit 2007 werden maar liefst 237 redenen genoemd om seks te hebben. Voor de geïnteresseerden: hier leest u ze alle 237.

De Gentse onderzoekers namen die resultaten als uitgangspunt en selecteerden 139 motieven om bij de Belgische bevolking verder uit te diepen.

“Onderzoek focust zich te veel op seksueel gedrag, maar gedrag op zich zegt niet veel”, verduidelijkt Marieke Dewitte van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie (UGent) het opzet. “Wij willen weten met welk motief mensen vrijen, om de belevingscomponent onderliggend aan het gedrag te bekijken.”

De onderzoekers willen onder meer weten of mensen seks hebben omwille van zichzelf, voor de relatie, het fysieke of het materiële.

Ziekte en seks

Behalve een bevraging van de “gemiddelde Vlaming” zijn de seksuologen in opleiding specifiek geïnteresseerd in mensen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals obesitas of een oncologische aandoeningen, omdat veel van die (chronische) aandoeningen een invloed hebben op seksualiteit.

Daarnaast hopen de onderzoekers ook transgender personen te bereiken, jongeren tussen 16 en 18 jaar, 55-plussers en personen met een seksueel probleem.

Aan de anonieme publieksenquête kan iedereen via www.waaromseks.be deelnemen, tot en met 23 maart. De eerste resultaten van het onderzoek zouden tegen de zomer klaar zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content