2.500 Belgen beklimmen Col du Galibier

03/09/11 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Climbing for life organiseert deze sportieve actie ten voordele van astma en mucoviscidose.

2.500 Belgen beklimmen Col du Galibier

© Belga

Vandaag trotseren 2.500 Belgen, waaronder 20 muco- en astmapatiënten, de Col du Galibier ten voordele van Climbing for life. De opbrengsten van deze actie, een initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Golazo Sports, gaan naar onderzoek en bestrijding van astma en mucoviscidose. Knack sprak met Muco-patiënte Anneke Gommers, "het wordt kicken als ik de top haal!"

"We zijn daarnet al eens gaan kijken met de auto, ik heb een stukje geklommen en het is wel een fameuze berg!", zegt Anneke Gommers. De Galibier bevindt zich op een hoogte van 2.645 meter en vormt daarmee één van de hoogste 'befietsbare' cols in Frankrijk. Eddy Merckx, peter van het project kwam hier in 1969 als eerste over de meet in de Tour de France. Ook dit jaar werd de Col twee maal aangedaan tijdens de Tour. Naast Eddy Merckx zijn ook singer-songwriter Ozark Henry, Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en oud-judoka Gella Vandecaveye van de partij.

Kris Peeters (CD&V) is in samenwerking met Golazo sports, initiatiefnemer van dit evenement. Door zijn deelname tracht hij de baten die iedereen heeft bij een gezonde dosis sport, in de verf te zetten. Zelfs voor mensen met een longaandoening kan sportbeoefening geen kwaad.

Begeleiding

De muco- en astmapatiënten werden tijdens hun voorbereidingen voortdurend begeleid door trainingscentrum Energy Lab en een medisch team. Energy Lab is gespecialiseerd in dit soort trainingen, coaching en voedingsadvies, zowel voor recreatieve sporters als voor topatleten. "Er werden voordurend testen en metingen gedaan. Zo hebben we met een inspanningstest gemeten dat ik 2 uur zal doen over de beklimming, zonder stoppen. Maar stoppen is wel noodzakelijk", aldus Anneke.

Een gezonde boost!

Bij Mucoviscidose wordt de ademhaling en spijsvertering bemoeilijkt door taai slijm en dit geeft aanleiding tot allerlei infecties en spijsverteringsproblemen. Astma is een chronische longaandoening waarbij de luchtwegen vaak vernauwd en ontstoken zijn. Zowel voor muco- als astmapatiënten kan sporten hun levenskwaliteit en gezondheid een boost geven. "Ik zie het wel zitten, ik ben gezond op dit moment, heb nergens last van en voel me goed in mijn vel. Meer sporten doet me echt wel goed. Mijn longen zijn erop vooruit gegaan en ik voel me algemeen ook veel gezonder. Hopelijk blijf ik het volhouden!".

Esmeralda Van den Bosch

Onze partners