12 tips tegen kanker

31/01/13 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Het aantal kankers blijft stijgen, terwijl 30 tot 50% vermijdbaar is. Mensen beseffen nog steeds niet wat de belangrijkste risicofactoren zijn. Daarom geeft de Stichting tegen Kanker de beste antikanker-tips op een rij.

12 tips tegen kanker

© thinkstock

Volgens de Ipsos kankerbarometer, een bevraging bij 1000 volwassen Belgen naar aanleiding van de Wereld Kanker Dag op 4 februari, denkt 43 procent ten onrechte dat kanker vooral veroorzaakt wordt door externe factoren. In realiteit komt de belangrijkste invloed echter van onze individuele levensstijlen.

Dat is niet de enige misvatting over kanker, zo blijkt verder. "We moeten de dingen niet onnodig ingewikkeld maken," zegt Dr. Didier Vander Steichel, medisch directeur van de Stichting tegen Kanker. "Het is niet door deodorants, stress of andere hypothetische en vreemde oorzaken te onderzoeken dat we erg veel terrein zullen winnen op kanker. Nee, we weten al hoe we tot 30 tot 50% minder risico op kanker kunnen halen: met een maatschappij zonder tabak, alcoholmisbruik, overdreven UV-blootstelling, overtollige kilo's, sedentair leven ... Is dat haalbaar? Wel, dat hangt af van ieder van ons."

Volgende tips verminderen het kankerrisico.

Zeg tabak vaarwel

Tabak is de belangrijkste oorzaak van kanker en verantwoordelijk voor meer dan 25% van alle kankerdoden! Tabak veroorzaakt zelfs 10% van alle overlijdens bij volwassenen.

Wees lief voor uw huid

Bakken in de zon - of onder een zonnebank - verhoogt de kans op huidkanker, zeker als u jonger dan 30 bent. Blijf uit de zon!

Te veel kilo's = meer risico's

Overgewicht verhoogt het risico op heel wat kankers zoals slokdarmkanker, kanker van de dikke darm en de endeldarm, borst- en nierkanker.

Drink alcohol met mate

Meer dan één alcoholconsumptie per dag verhoogt het risico op borst- en dikkedarmkanker.

Beweeg gezond!

Met 30 minuten matige fysieke activiteit per dag (60 voor kinderen) beperkt u uw risico op verschillende kankers.

Verwen uw darmen

Voldoende vezels (uit fruit, groenten en volkorenproducten) beperken het risico op dikkedarm- en endeldarmkanker.

Vermijd rood vlees

Rund, varken, schaap, spek, worst en andere rode vleessoorten kunnen het risico op dikkedarm- en endeldarmkanker verhogen. Eet rood vlees dus met mate!

Schud het zout ... uit uw dieet

Te veel zout verhoogt het risico op maagkanker. Vijf gram zout per dag is het maximum!

Vecht voor het milieu

Lucht-, water en bodemvervuiling door kankerverwekkende chemicaliën veroorzaken 1 tot 4 procent van alle kankers. Denk eraan dat ons individueel gedrag ook zijn weerslag heeft op ons milieu.

Enkele appels per dag houden de dokter van u af

Met vijf porties fruit en groenten per dag doet u uw risico op kanker dalen.

Laat u vaccineren

Virusinfecties met hepatitis B en HPV veroorzaken tot 9% van de overlijdens door kanker in ontwikkelde landen (en tot 20% in ontwikkelingslanden). Vandaag zijn er enkele preventieve vaccins beschikbaar.

Doe mee met screening

Ben je:
Een vrouw tussen de 50 en 69 jaar? Ga dan in op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Die krijg je om de 2 jaar in de bus.
Man of vrouw tussen de 50? Binnenkort (2014) komt er ook in Vlaanderen een officieel bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. (MF)

Stichting tegen Kanker

Lees meer over:

Onze partners