116 dingen die zeker kankerverwekkend zijn

anticonceptiepil © .

Het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie waaruit blijkt dat rood vlees ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkend is, deed wereldwijd heel wat stof opwaaien. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, zijn er in totaal zo’n 116 dingen, waaronder verwerkt rood vlees zoals salami, waarvan voldoende bewijs bestaat dat ze ‘zeker’ kankerverwekkend zijn bij mensen. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Zonnebanken en lampen

Een ‘gezond’ kleurtje het hele jaar door klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Een wekelijks of maandelijks bezoek aan de zonnebank doet volgens hen dan ook wonderen. Toch is het helemaal niet zo gezond als gedacht, want enkele uren zonnebaden zorgt al snel voor een te lange blootstelling aan UV-stralen, die de veroudering van de huid versnellen, soms zelfs met huidkanker tot gevolg. Is zonnebaden op het strand dan beter? Niet noodzakelijk. Vitamine D, afkomstig van de zon, is enkel goed voor de huid op voorwaarde dat je jezelf minstens om de twee uur insmeert met zonnecrème, een hoofddeksel en een zonnebril draagt.

Arseen in drinkwater

Deze zeer giftige chemische stof wordt gebruikt in de industrie, maar komt soms terecht in het drinkwater, in de meeste gevallen in grondwater. Arseen veroorzaakt huidkanker en lever-, long-, nier- en blaasproblemen.

Chinese vis

Nee, je krijgt geen kanker door trouw te blijven aan je wekelijkse Chinese afhaalmaaltijd op vrijdag na het werk. Wel waarschuwt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek voor erg gezouten en gepekelde vis in Aziatische en Noord-Afrikaanse landen. Deze voedingsmiddelen bevatten een zeer hoog gehalte aan nitraten en nitrieten. Die kunnen na een chemische reactie met eiwitten voor DNA-schade zorgen.

Tabak

Roken staat al langer bekend als een groot gevaar voor de gezondheid. Volgens onderzoek heeft een verstokte roker zelfs negenhonderd procent meer kans op longkanker. Maar ook passief roken en het gebruik van tabak waarop je kan kauwen, zijn kankerverwekkend. Als je opgroeit in een omgeving waar dagelijks wordt gerookt, heb je een kwart meer kans op longkanker, ook al rook je zelf niet. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er wereldwijd meer dan vijf miljoen mensen als gevolg van rechtstreeks gebruik van tabak, terwijl 600.000 mensen sterven als gevolg van passieve blootstelling aan de giftige rook.

Alcoholische dranken

Bij een overmatige consumptie van alcohol ontstaat volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek het risico op borst-, lever-, slokdarm-, mond- en keelkanker.

Blootstelling aan giftige stoffen tijdens het uitoefenen van je beroep

Bepaalde jobs houden meer risico’s in dan andere. Zo staan de beroepen schoorsteenveger, schilder, meubelmaker en schoenmaker op de ‘zwarte lijst’. Bij alle vier bestaat het gevaar op overmatige blootstelling aan giftige stoffen zoals roetresten, benzeen, houtstof en leerstof. Deze stoffen verhogen het risico op leukemie, longkanker en neuskanker. Enig lichtpunt hier is dat je jezelf wel kan beschermen door onder meer mondmaskers. Daarnaast worden de meeste schoorstenen inmiddels mechanisch schoongemaakt.

Hormoonbehandelingen

Zowel anticonceptiemiddelen als menopauzebehandelingen met een combinatie van oestrogeen en progrestageen verhogen licht het risico op kanker. Hormonale anticonceptie verhoogt de kans op de ontwikkeling van baarmoederhalskanker terwijl een menopauzebehandeling mogelijk veneuze tromboses en borstkanker veroorzaakt. Meerdere onderzoekers stellen echter dat hormonale anticonceptie veel voordelen bevatten zoals een beschermend effect tegen eierstokkanker.

De volledige lijst van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek kunt u hier vinden. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content