106 miljoen pillen en drankjes: Kinderen nemen steeds meer medicijnen

06/03/13 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

Het geneesmiddelengebruik bij Belgische kinderen stijgt sterk, zegt het Riziv. Dat heeft heel wat te maken met vervuiling en diabetes.

106 miljoen pillen en drankjes: Kinderen nemen steeds meer medicijnen

© Thinkstock

De Belgische apothekers verkopen tegenwoordig jaarlijks 6,6 miljoen verpakkingen met medicijnen voor kinderen. Dat is een stijging met 6,4 pct ten opzichte van 2007. In totaal krijgen onze kinderen 107 miljoen pillen, druppels en vaccins toegediend. Dat bericht Het Laatste Nieuws woensdag op basis van recente cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv).

Vervuiling

Het aantal verkochte geneesmiddelen is tussen 2007 en 2011 liefst driemaal sterker gestegen dan het aantal kinderen. Vooral medicijnen die problemen met de ademhaling verhelpen, gaan vlot over de toonbank. Zo krijgen al vier op tien baby's en peuters een geneesmiddel voor astma of chronische bronchitis (+7,3 pct). Ook het aantal adolescenten met longaandoeningen is met bijna 5 pct gestegen.

"Toenemende luchtverontreiniging is een van de belangrijke oorzaken", zegt professor Kristine Desager, specialist kinderlongziekten (UZA). Meer fijn stof werkt een toename aan allergieën in de hand.

Diabetes
Ook het gebruik van diabetesmiddelen is met bijna een derde toegenomen. In 2011 telde het Riziv al 5.300 kinderen met diabetes. De stijging is het grootst bij de adolescenten (+29 pct) en kinderen tussen 3 en 12 jaar (+15 pct).

Meer overgewicht werkt diabetes type-2 in de hand. Daarnaast is er ook een toename in type-1 diabetes bij jonge kinderen, de suikerziekte die niét te voorkomen is. Specialisten vermoeden dat virussen en inname van bepaalde producten een rol spelen. (Belga/TV)

Onze partners