100-jarige sekstherapeute vertelt wat er mis is met ons seksleven

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De Amerikaanse Shirley Zussman (100) is een van de oudste nog werkzame sekstherapeuten ter wereld en heeft zo haar eigen mening over hoe we ons seksleven ruïneren.

Psychotherapeute Zussman, geboren aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd in de jaren 60 als sekstherapeute opgeleid door de legendarische Masters en Johnson, twee Amerikaanse seksuologen die bekend werden door hun onderzoek naar de menselijke seksualiteit. Ondertussen heeft ze meer dan 50 jaar ervaring in het vak en was ze getuige van de uitvinding van de anticonceptiepil en de daarmee gepaard gaande seksuele revolutie in de jaren 60, de aidsepidemie in de jaren 80 en de opkomst van internetporno in het nieuwe millennium.

Volgens Zussman heeft onze moderne, hectische levensstijl onze houding tegenover seks aanzienlijk veranderd. De therapeute meent dat we niet voldoende energie, verlangen en tijd aan één bepaalde persoon kunnen geven als we tegelijkertijd ook nog eens de druk voelen om meer geld te verdienen, een bedrijf moeten leiden en een huis moeten kopen. ‘Mensen willen steeds meer. Maar verlangen vraagt ook een bepaalde hoeveelheid energie’, vertelt ze aan Time.com

‘Vandaag gaan we in onze samenleving heel anders om met tijd’, zegt Zussman. ‘Mensen hebben het altijd druk. Dat was niet zo toen ik opgroeide.’ Zussman: ‘Ik had ooit een patiënt die vertelde: “Ik hou van mijn man, ik hou ervan om seks met hem te hebben, maar als ik thuis kom van het werk en ik de hele dag mensen rondom mij heb gezien, wil ik gewoon crashen”‘.

Geschokt door de iPhone

Zussman ziet ook een grote verandering in de manier waarop we tegenwoordig met vrijblijvende seks omgaan. ‘In de jaren 60 was het niet alleen vrijblijvend, het was ook panisch’, weet de therapeute. ‘Het was iets waarvan je wilde dat het je overkwam, het was een wilde jacht op seksueel plezier. Maar stilaan werden ook de nadelen van dit soort gedrag duidelijk. De intimiteit die mensen willen en nodig hebben, was er niet. Er was bezorgdheid over seksueel overdraagbare ziektes. Uiteindelijk had aids een grote invloed op het temperen van die opwinding’, aldus Zussman die meent dat seksueel plezier maar een klein onderdeeltje is van wat mannen en vrouwen van elkaar willen. ‘Ze willen intimiteit, nabijheid, begrip, plezier en iemand die ook buiten de lakens om hen geeft.’

Zussman zegt ook geschokt te zijn over het gebrek aan verbondenheid tussen mensen vanwege de iPhone. ‘Er is zo weinig echt fysiek contact tussen mensen door de iPhones. Er wordt minder aangeraakt, minder gepraat, minder geknuffeld, minder gekeken. Mensen ervaren plezier wanneer ze naar elkaar kijken en lachen. We hebben aanrakingen nodig om ons gewild en geliefd te voelen. Dat ontbreekt zo hard in deze generatie. Ik snap niet hoe mensen dat niet missen’, besluit de eeuwelinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content