10 wetenschappelijk verantwoorde manieren om af te vallen zonder te diëten

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Uit een aantal recente studies blijkt dat slechts een paar kleine aanpassingen in uw levensstijl al kunnen bijdragen tot gewichtsverlies. En dat zonder op dieet te moeten gaan.

1. Gebruik een kleiner bord

Uit een studie van de Amerikaanse Cornell University blijkt dat wanneer mensen een maaltijd op een groot bord krijgen aangeboden, ze het gevoel hebben dat ze een minder dan gemiddelde portie krijgen en dus meer eten. Wanneer dezelfde hoeveelheid op een kleiner bord wordt opgediend, lijkt de maaltijd wel een voldoende grote portie te zijn.

2. Gebruik een grotere vork

Een Italiaanse studie bekeek dan weer de link tussen de grootte van een vork en de consumptie van een maaltijd. Mensen die een kleinere vork gebruikten, aten meer dan mensen met een grote vork. Volgens onderzoekers denken diegenen met een kleine vork dat ze hun hongergevoel trager bevredigen en eten ze bijgevolg meer.

3. Eet met mannen

Als u een vrouw bent, tenminste. Vrouwen eten minder als er mannen in de buurt zijn. Een mogelijke verklaring is dat kleinere porties eten een teken van aantrekkelijkheid is.

4. Lees voedseletiketten

Mensen die etiketten op voedingswaren lezen, eten zo’n 5 procent minder vet dan diegenen die dat niet doen, zeggen onderzoekers van de Fred Hutchinson Cancer Research Center in het Amerikaanse Seattle.

5. Drink water voor de maaltijden

Een 12 weken durende studie bij 48 mensen tussen 55 en 75 jaar die een laag caloriegehalte tot zich namen, toonde aan dat zij die twee glazen water voor elke maaltijd drinken meer gewicht verliezen dan zij die dat niet doen.

6. Vermijd fel licht ’s avonds

Uit een studie naar de effecten van licht op de gewichtstoename bij muizen blijkt dat de dieren ’s avonds bij fel licht 50 procent meer gewicht bijkregen dan muizen in in het donker. Zet die computer en televisie dus uit ’s avonds.

7. Verstop ongezonde snacks

… en houd gezonde snoepjes in het zicht. Werknemers aten minder chocolade wanneer het snoepgoed van hun desk werd weggenomen en aan de andere kant van de kamer werd gezet, zo blijkt uit een studie. Een andere studie van de Cornell University toont dan weer aan dat de consumptie van slaatjes op school met 250 tot 300 procent per jaar stijgt wanneer de saladebar in de cafetaria op een meer prominente plaats wordt gezet.

8. Wees voorzichtig in het bijzin van vrienden

Kinderen eten meer in het bijzin van een vriend dan wanneer er een vreemde in de buurt is, zegt een studie van de State University of New York in Buffalo. Dit fenomeen, dat ook bij volwassenen voorkomt, is te verklaren door het feit dat vrienden zogenaamde ’toestemming-gevers’ zijn en iemand aanmoedigen om zichzelf te verwennen.

9. Let op voor magere vrienden die veel eten

Nog erger zijn de magere vrienden met een grote appetijt. Een studie in de Journal of Consumer wees uit dat mensen tijdens een film meer snackten wanneer ze vergezeld werden door een magere vriend die veel kon eten. Anderen die naast een dik persoon met een grote eetlust zaten, hadden die neiging minder.

10. Vermijd reclame die sport aanmoedigt

Mensen die reclame te zien krijgen waarin wordt opgeroepen om meer te sporten, eten meer, zegt een studie van de universiteit van Illinois.

Bron: Daily Mail

Partner Content