10 weetjes over linkshandigheid

17/09/13 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

In het Latijn betekent 'sinister' links, in het Nederlands en in het Frans (sinistre) staat het voor 'onheil'. Linkshandigheid is soms een vloek, maar heeft ook voordelen.

10 weetjes over linkshandigheid

© Thinkstock

1. Naar schatting 10 tot 15% van de wereldbevolking is linkshandig.

2. Mannen zijn 10% vaker linkshandig, daarom vermoedt men dat testosteron een rol speelt, maar bewezen is dat niet.

3. De handvoorkeur is zelden 100%. De gemiddelde linkshandige is linkshandig voor 60 tot 80% van de activiteiten.

4.Taal en motorisch gebied zitten bij rechtshandigen vooral in de linker hersenhelft, en zijn bij linkshandigen over beide hersenhelften verdeeld.

5.Linkshandigheid kan niet onderdrukt worden. Sommige linkshandigen hebben rechts leren schrijven omdat het zo moest, maar blijven met hun linkerhand met een lepel roeren, tandenpoetsen, strijken, enzovoort.

6. In sporten als badminton, volleybal, boksen,... is linkshandigheid een voordeel. Linkshandige spelers zijn het gewend om rechtshandige tegenspelers te ontmoeten.

7.Linkshandigen leren makkelijker Arabisch schrijven. Omdat ze makkelijker in spiegelschrift kunnen lezen en schrijven, is een taal die van rechts naar links leest, makkelijker aan te leren.

8. Linkshandigen zijn vatbaarder voor negatieve emoties dan rechtshandigen, ze zouden vaker boos zijn. Tennisser John McEnroe is een bekend voorbeeld.

9. De meeste gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld een schaar, zijn gemaakt voor rechtshandigen, wat vervelend kan zijn voor linkshandigen.

10. Even vaardig zijn met je rechter- als linkerhand, ofwel ambidextrie, komt heel af en toe voor. Leonardo Da Vinci was een ambidexter.

Bron: MF, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners