10 vreemde verslavingen

Een overzicht van 10 bizarre verslavingen.

Als je een verslaving hebt, ben je lichamelijk of geestelijk ergens afhankelijk van. Dit gaat ten koste van andere activiteiten. 10 minder bekende verslavingen op een rijtje.

Loopverslaving

Lopen is gezond maar kan ook uit de hand lopen. Sommige lopers bevinden zich in een trance, een zogenaamde ‘runners high’. Ze ervaren tijdens de trance een euforisch gevoel. Dit komt door de stof endorfine waarvan ze afhankelijk worden. Na een looptraining hebben getrainde lopers terug een fysieke drang om de kick van een looptocht te beleven. Loopverslaafden slaan zelfs het werk over om te gaan lopen en blijven lopen tot ze een blessure krijgen.

Verslaafd aan bruinen Boodschap aan alle strandtoeristen: lig niet te lang in de zon. Je kan immers verslaafd raken aan bruinen onder de zon of de zonnebank. Bruinen zorgt voor een leuk gevoel dat de hersenen vragen. De verslaving is levensgevaarlijk. Door de hoge blootstelling aan UV-stralen heb je meer kans om huidkanker te krijgen.

Verslaafd aan liegen Sommige mensen hebben een onuitstaanbare dwang om te liegen. Het kan zelfs zijn dat leugenaars hun eigen leugens beginnen te geloven en daardoor alle contact met de realiteit verliezen.

Verslaafd aan gamen

Mensen die verslaafd zijn aan games, kunnen niet stoppen met computerspelletjes te spelen. Het spelen van games helpt de verslaafden om zich beter te voelen. Ze willen telkens nieuwe games uittesten om hetzelfde leuke gevoel te ervaren.

Koffieverslaving

Caffeine is een erg verslavende stof. Vanaf zes à zeven kopjes koffie per dag zou je een koffieverslaving kunnen hebben. Sinds kort is koffieverslaving officieel een geestelijke stoornis. Verslaafden moeten wel last hebben van minstens vijf symptomen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit en concentratieproblemen.

Verslaafd aan haar uittrekken Hoofdhaar, wenkbrauwen, wimperhaar of andere lichaamsbeharing uittrekken geeft verslaafden een kort euforisch gevoel. Dit gevoel kan al snel veranderen in spijt en schuldgevoelens.

Verzamelwoede Postzegels of munten verzamelen. Bijna iedereen heeft dat ooit wel gedaan. Maar een verzameling kan ook de foute kant uit gaan. Mensen met een verzamelwoede stapelen hun huis helemaal vol met de verzamelde objecten en stelen zelfs spullen om hun verzameling nog groter te maken.

Verslaafd aan gek eten

Mensen die aan de verslaving pica lijden, eten heel veel niet-eetbare objecten. Ze eten allerlei vreemde objecten zoals benzine, katoen, zand of nagels.

Internetverslaving Officieel is het nog geen mentale stoornis maar veel mensen hebben al last van een internetverslaving. Er zijn verschillende soorten internetverslavingen zoals een Facebookverslaving, chatverslaving of een pornoverslaving. Volgens expert zijn mannen en vrouwen even snel vatbaar voor een internetverslaving.

Verslaving aan plastische chirurgie

De plastische chirurgie zit in de lift. Er zijn echter mensen die niet kunnen stoppen met de chirurgische ingrepen aan hun lichaam. De gevolgen voor verslaafden vallen niet te onderschatten. Verslaafden komen in financiële problemen en hebben last van grote angsten en depressie. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content