10 tips voor een goede mondgezondheid

© iStock

Moeten we nu flossen of niet? Er is nogal wat discussie over. Wat je ook doet, hier zijn alvast enkele tips voor een goede mondhygiëne, opgesteld door de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen.

Hoewel er geen bewijs bestaat dat het werkt, vindt de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen flossen absoluut geen tijdverlies. Het Amerikaans ministerie van Volksgezondheid schrapte de aanbeveling uit zijn advies voor een goede mondgezondheid, de Vlaamse tandartsen doen dat vooralsnog niet.

  1. Poets minstens twee keer per dag. De beste tijd om tanden te poetsen is na de maaltijd. Kies een tandenborstel met een kleine kop voor een betere toegang tot de achterste tanden. Zachte haren zijn vriendelijker voor het tandvlees.
  2. Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride helpt om tandglazuur te harden en vermindert het risico op gaatjes.
  3. Borstel grondig. Tandenpoetsen moet tussen de twee en drie minuten duren.
  4. Flos je tanden dagelijks. Gebruik daarbij een zachte zagende beweging om de flosdraad tussen de tanden te bewegen (niet of niet diep onder het tandvlees gaan). Ook ragertjes of tandenstokers (echte, geen cocktailprikkers!!) zijn goed te gebruiken om tussen de tanden te reinigen. Vraag aan je tandarts wat het best is voor jouw gebit.
  5. Beperk zure dranken zoals frisdranken, likeurtjes en vruchtensappen. Voedingszuren verzachten tandmateriaal en lossen de mineralen in het tandglazuur op, waardoor gaten (cariës) ontstaan.
  6. Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen. Bacteriën in de tandplak veranderen de suikers in zuren.
  7. Bescherm je tanden tegen een blessure. Draag een gebitsbeschermer of full-face helm bij het sporten.
  8. Als er toch bij een ongeval een tand uitgeslagen wordt, probeer dan de tand te redden. Als het mogelijk is, hou de tand terug op zijn plaats in de mond, terwijl je onmiddellijk tandheelkundige hulp zoekt. Als dit niet mogelijk is, wikkel de tand in plastic of plaats hem in melk terwijl je onmiddellijk tandheelkundige hulp zoekt.
  9. Gebruik je tanden enkel voor het kauwen van voedsel. Dus niet om noten te kraken, flessendoppen te verwijderen of verpakkingen open te scheuren, dan loop je het risico dat er stukjes van je tanden afbreken of dat tanden zelfs volledig afbreken.
  10. Ga regelmatig naar je tandarts voor check-ups. En natuurlijk bezoek je ook je tandarts bij een tandheelkundig probleem zoals kiespijn of bloedend tandvlees.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content