10 tips om uw geheugen te verbeteren

04/11/13 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

Met deze tien eenvoudige handelingen kunt u uw geheugen in geen tijd verbeteren.

10 tips om uw geheugen te verbeteren

© Thinkstock

  1. Maak een vuist. Als u bij het studeren een vuist maakt met uw rechterhand, versterkt dat het geheugen. Als u daarna uw les herhaalt, moet u de linkerhand samenknijpen. Uit tests blijkt dat u beter onthoudt, als u zo studeert dan wanneer u de beweging andersom maakt of helemaal niets doet met uw handen.
  2. Kauw kauwgum. Door te kauwen kunt u zich beter concentreren. Onderzoek toont aan dat mensen die kauwen beter presteren op gehoortests dan zij die dat niet doen.
  3. Slaap voldoende. Ook een goede nachtrust is goed voor het geheugen. Telkens als u een dutje doet, herstructureren uw hersenen namelijk uw gedachten.
  4. Ga wandelen. Ouderen hebben vaak last van hun geheugen. Maar u kunt uw geheugen op peil houden door wekelijks zo'n 10 kilometer te wandelen. Volgens studies neemt het hersenvolume daardoor minder snel af.
  5. Stop met roken. Door te roken brengt u behalve uw gezondheid ook uw geheugen in gevaar. Roken beschadigt de werking van het geheugen. Stoppen met roken kan de opgelopen schade dan weer herstellen.
  6. Negeer stereotypen. Als u zelf denkt dat uw geheugen er met de jaren op achteruit gaat, zal dat ook echt gebeuren. Ouderen die met stereotiepe opvattingen over hun leeftijd worden geconfronteerd, presteren veelal slechter op tests.
  7. Lees Facebookberichten. Volgens een onderzoek kunnen mensen beter berichten op Facebook onthouden dan zinnen in een boek. Ze worden dan ook geschreven op een manier die eenvoudig is om te onthouden.
  8. Snuif rozemarijn. De geur van rozemarijn zou een heilzame werking hebben op het langetermijngeheugen van de mens.
  9. Val af. Net als roken is ook overgewicht slecht voor het geheugen. Maar ook dat proces is omkeerbaar. Oudere vrouwen die op zes maanden tijd 8 kilo afvielen, presteerden nadien beter bij geheugentests.
  10. Doe helemaal niets. Wanneer u niets doet, werken uw hersenen nog steeds. Het geheugen maakt van zulke momenten gebruik om zichzelf te herstellen.

Bron: www.spring.org.uk

Lees meer over:

Onze partners