10 redenen waarom iedereen aan de yoga moet

21/06/15 om 10:01 - Bijgewerkt op 19/06/15 om 13:54

Een 6.000 jaar oude Indiase traditie krijgt dit jaar voor het eerst een door de Verenigde Naties erkende eigen dag. We zetten de vele (soms verrassende) gezondheidsvoordelen van yoga in de kijker.

10 redenen waarom iedereen aan de yoga moet

© iStock

21 juni, de langste dag van het jaar, heeft voor heel wat mensen een spirituele betekenis. Vorig jaar riepen de Verenigde Naties deze dag ook nog eens uit tot Wereld Yoga Dag, een dag waarop we de eeuwenoude Indiase traditie vieren die als uitgangspunt de eenheid tussen geest en lichaam heeft. In het Westen wordt de praktijk vooral gezien als een reeks lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen die heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

1. Minder stress

Yoga vermindert de fysieke gevolgen van te veel stress in het lichaam. Door ontspannende houdingen aan te nemen, daalt het stresshormoon cortisol wat een lagere bloeddruk en hartritme, een betere vertering en een sterker immuunsysteem met zich meebrengt. Het verlicht daarnaast symptomen van aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

2. Minder pijn

Studies hebben aangetoond dat het aannemen van yogahoudingen of meditatie of een combinatie van de twee pijn verlicht voor mensen met kanker, multiple sclerose, auto-immuunziektes, hoge bloeddruk, artritis, rug- en nekpijn en andere chronische aandoeningen. Volgens sommige beoefenaars kan yoga zelfs emotionele pijn verlichten.

3. Betere ademhaling

Yoga leert hoe je trager en dieper ademhaalt wat de werking van de longfunctie bevordert, het lichaam ontspant en de hoeveelheid zuurstof in het lichaam doet stijgen.

4. Meer flexibiliteit

Veel yogi's in spe zullen tijdens hun eerste yogales niet meteen met de vingers aan hun tenen kunnen, maar geleidelijk aan beginnen ze de juiste spieren te gebruiken. Na een tijdje zullen de ligamenten, pezen en spieren langer worden waardoor steeds meer houdingen mogelijk worden. Yoga stimuleert daarnaast het evenwicht en leidt tot een betere lichaamshouding wat dan weer rug,- nek-, gewrichts- en spierproblemen verhelpt.

10 redenen waarom iedereen aan de yoga moet

5. Sterkere spieren

Yogahoudingen gebruiken elke spier in het lichaam, spieren waarvan je zelfs niet wist dat je ze had. Je lichaam wordt letterlijk van kop tot teen sterker. Terwijl de houdingen het lichaam sterker maken, helpen ze tegelijkertijd ook spierspanning te verzachten.

6. Gewicht onder controle

Het lagere cortisol- en stressniveau en het lichte verbranden van calorieën, komt ook je gewicht ten goede. Weet dat yogafilosofie ook gezonde eetgewoontes inhoudt.

7. Betere bloedsomloop

Yoga bevordert de bloedsomloop en bijgevolg wordt meer zuurstof naar de cellen van het lichaam gestuurd.

8. Cardiovasculaire voordelen

Zelfs zachte yoga heeft al cardiovasculaire voordelen door een verlaagd hartritme en een betere uithouding en zuurstofopname

9. Focus op het nu

Door yoga ben je je meer bewust van het nu en worden lichaam en geest één. De concentratie, reactietijd, coördinatie en het geheugen verbeteren.

10. Innerlijke rust

Dankzij de meditatieve aspecten van yoga vinden heel wat yogi's rust in hun leven. Veel mensen die met yoga begonnen om allerlei redenen, beweren dat dit net de hoofdreden is waarom yoga een essentieel deel van hun leven is gaan uitmaken.

Lees meer over:

Onze partners