10 opmerkelijke feiten over ogen

Oog © Thinkstock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Ogen zijn fascinerende zintuigen, waar we niet alleen mee zien. We communiceren ermee en bovendien zijn ze een belangrijk fysiek kenmerk. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze onmisbare bollen?

Onze ogen zijn een ontzettend kostbaar, maar tegelijkertijd vreemd ‘orgaan’. The Huffington Post vuurde allerhande ‘oogvragen’ af op oogdokter Rebecca Taylor. 10 feiten op een rijtje.

1. Oogballen groeien naarmate we ouder worden

Bij de geboorte zijn onze oogballen elk 16 millimeter breed. Maar bij de leeftijd van 3 zijn ze reeds gegroeid tot 23 millimeter. Tijdens de puberteit bereiken ze de maximale grootte, namelijk van 24 millimeter.

2.Oogbal is bijna zo groot als kauwgombal

Een typische kauwgom uit een kastje heeft een diameter van 27 tot 28 millimeter. Net iets groter dan de maximale grootte van onze oogbol.

3. Ooglens is net zo groot als M&M of smartie

De lens, die net zoals een lens bij een camera focust op datgene wat scherp moet zijn, is bijna exact zo groot als een platte M&M of smartie. Onze ooglens heeft zelfs proteïne ingekapseld, net als het chocoladesnoepje.

Smarties
Smarties © Thinkstock

4. In de zon staren veroorzaakt blindheid

Een stukje papier verbranden door middel van een vergrootglas en de zon. Als kind hebt u het trucje waarschijnlijk ook toegepast. Wel hetzelfde kan gebeuren met uw ogen, als u recht in de zon staart. De lens tussen het netvlies en de zon heeft hetzelfde effect als een vergrootglas. Dit is erg gevaarlijk want een verbrande vlek op het netvlies, kan blindheid veroorzaken.

5. Tijdelijk blind door val op hoofd

Mensen die hard vallen op de achterkant van hun hoofd kunnen tijdelijk blind zijn. Dat komt omdat het deel van de hersenen dat ons zich regelt, zich in de achterkant van het hoofd bevindt. De optische zenuw start aan da achterkant van het oog en zendt de visuele beelden door naar de achterkant van de hersenen.

6. Oog is als huis met twee kamers

Een oog heeft een voorste oogkamer en een achterkamer. De voorste oogkamer is de ruimte in het oog die zich bevindt tussen het hoornvlies en het regenboogvlies (iris). Achter de iris zit de eigenlijke ooglens. Achter de lens is de ‘achterkamer’ of het vitreum. Het oog is een zintuig dat gebruik maakt van licht om beelden door te geven aan de hersenen.

7. Ogen genezen snel

Hoe pijnlijk het ook is om een por in je oog te krijgen, onze ogen genezen erg snel. Een schaafwond of kras geneest al binnen de 24 tot 48 uur. Toch heeft de pijn die u voelt bij een kras een belangrijke functie. Het werkt als een waarschuwing, wanneer een beschadigd oog niet wordt verzorgd, kan dat leiden tot blindheid.

8. Beter zicht met de jaren

Het zicht kan verbeteren naarmate u ouder wordt. Maar dat is niet steeds een goed teken. Wanneer de ogen er op latere leeftijd op vooruit gaan, kan dat een voorbode zijn van een ander medisch probleem. Zo heeft diabetes een invloed op het zicht. Wanneer u al verziend bent, treedt er corrigerend effect op, maar eigenlijk is dat slechts bedrog en wordt u slechts meer bijziend. Conclusie: wanneer er zich op korte termijn een grote verandering voordoet in uw zicht, raadpleegt u best een dokter.

9. Ogen kunnen verbranden

Het is erg belangrijk om een zonnebril te dragen die beschermt tegen UV-stralen. Zonnebrand aan de ogen is niet hetzelfde als een verbrande huid. De huid voelt namelijk al vrij snel pijnlijk aan, ziet rood en vervelt. Verbrande ogen zijn niet onmiddellijk zichtbaar of voelbaar, maar toch erg gevaarlijk

10. Niemand kan niezen met ogen open

Niemand kan niezen met de ogen open. De reden hiervoor is een reflex. De zenuwen van deze reflex liggen erg dicht bij de zenuwen van de niesreflex. Doordat beide reflexen verbonden zijn, sluit u automatisch de ogen bij het niezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content