10 onopgeloste mysteries van het lichaam

11/03/15 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

Waarom moeten sommige mensen niezen wanneer ze naar de zon kijken? En waarom is slechts 10 procent van de mensheid linkshandig? Zelfs wetenschappers hebben het gissen naar de antwoorden op deze 10 mysteries van het menselijke lichaam.

10 onopgeloste mysteries van het lichaam

© iStock

Waarom is slechts 10 procent van de mensen linkshandig?

Linkshandige mensen zijn in de minderheid in deze wereld en werden in het verleden zelfs bespot en geassocieerd met hekserij en de duivel. Die tijden zijn gelukkig voorbij, maar een verklaring voor dit mysterie is er weliswaar nog steeds niet. Linkshandigheid zou ontstaan zijn door een zekere graad van competitie in de samenleving, zo blijkt uit een studie uit 2012 in The Journal of the Royal Society Interface. Als er geen competitie zou bestaan, zou de volledige samenleving rechtshandig zijn, zegt het onderzoek. Dat verklaart dus waarom zoveel topsporters linkshandig zijn.

Waarom hebben zwangere vrouwen een verbeterde reukzin?

Terwijl wetenschappers het er over eens zijn dat het fenomeen bestaat, vinden ze geen consensus over waarom zwangere vrouwen beter kunnen ruiken. De meest aanvaardbare reden is de stijgende hoeveelheid oestrogeen, maar ook ochtendmisselijkheid zou een oorzaak kunnen zijn. Volgens nog anderen is het belangrijk dat zwangere vrouwen giftige stoffen in voeding of in hun omgeving kunnen onderscheiden om ze zo te kunnen vermijden.

Waarom niezen we als we naar sterk licht kijken?

Zo'n 35 procent van de bevolking moet niezen bij het zien van sterk licht. Vandaar de uitspraak dat je naar de zon moet kijken, als je het niezen wil versnellen. Het is inderdaad zo dat de intensiteit of flikkering van licht niezen kan uitlokken, maar niemand weet precies waarom.

Waarom dromen we?

Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit over waarom we dromen en hoe we dromen. We weten wel dat zowat iedereen het doet, maar de frequentie en de mogelijkheid tot het herinneren van de dromen verschilt van persoon tot persoon. Aangenomen wordt dat dromen onze indrukken van de voorbije dag ordenen. Het zou ons ook helpen bij het verwerken van een trauma en zelfs de toekomst kunnen voorspellen.

Waarom geeuwen we?

Waarom geeuwen we als we het iemand anders zien doen? Waarom geeuwen we als we ons vervelen? Door de aard van de daad lijkt het logisch dat we geeuwen om meer zuurstof binnen te krijgen en het teveel aan koolstofdioxide te verwijderen. Maar er is ook een evolutionaire verklaring waarbij onze voorvaders geeuwden om hun tanden te laten zien en vijanden af te schrikken. Al is die functie vandaag verloren gegaan.

Waarom blozen we?

Wanneer we ons schamen, gaat ons hart sneller slaan en worden onze wangen rood en voelen ze warm aan. Dat komt omdat ons lichaam adrenaline vrijgeeft en zichzelf klaarmaakt om te vechten of om weg te lopen. Maar waarom dat gebeurt als reactie op schaamte (doorgaans geen situatie die adrenaline vereist, ook al zouden we van pure schaamte wel willen weglopen), is voor wetenschappers een raadsel.

Waarom hebben we een déjà vu?

Minstens 60 procent van de mensen heeft al ooit een déjà vu gehad. Het fenomeen wordt geassocieerd met aandoeningen als angststoornissen, depressie en schizofrenie. Er bestaat echter geen wetenschappelijk onderzoek over hoe en waarom het gebeurt omdat het nu eenmaal moeilijk te bestuderen valt.

Waarom beweegt ons lichaam op muziek?

Muziek heeft een ontegensprekelijk effect op ons lichaam. Het kan ons gelukkig maken, ons motiveren of ons neerslachtig laten voelen. Maar waarom zet het ons tot dansen aan? De meest aannemelijk reden is dat luisteren naar muziek ons tot bewegen aanzet omdat het elk signaal van vermoeidheid onderdrukt. Dit is echter niet wetenschappelijk aangetoond.

Waarom vergeten we dingen?

'Waar liggen mijn sleutels?' Het is een vraag die we ons vaker stellen dan ons lief is. Het zou te maken hebben met het spontaan op zoek gaan naar informatie in tegenstelling tot iets wat we zien en ons daarna herinneren. Ons natuurlijke zoekmechanisme is schijnbaar niet zo efficiënt, tenzij we iets zien dat een herinnering oproept.

Waarom hebben we vingerafdrukken?

Onze vingertoppen ontwikkelen zich in de baarmoeder en zijn zeer nuttig om ons te identificeren. Geen enkele vingertop is immers dezelfde. Maar een vingerafdruk zou volgens wetenschappers ook een andere functie moeten hebben. Het zou ons kunnen helpen om de dingen beter vast te grijpen, het zou de tastzin verbeteren of het water makkelijker van onze handen doen glijden zodat we meer grip hebben op natte ondergronden.

Via Wizzed.com

Lees meer over:

Onze partners