10 dingen die u nog niet wist over uw stem

© Thinkstock

Uw stem verraadt meer over uzelf dan u op het eerste gezicht zou denken.

  1. Vertrouwde stemmen vallen op. Uit een recente studie blijkt dat we vertrouwde stemmen beter kunnen horen. De deelnemers aan het onderzoek vonden het in een lawaaierige omgeving gemakkelijker om de stem van hun man of vrouw te verstaan dan die van een vreemde. Maar ze konden ze ook wel gemakkelijker negeren …
  2. De stem der liefde. Uw stem klinkt anders, als u met iemand praat waar u van houdt. Hoewel het verschil erg klein is, hebben mensen maar twee seconden nodig om het te horen. Er klinkt meer kwetsbaarheid door in de stemmen van verliefde stelletjes.
  3. Vrouwen houden van lage mannenstemmen. Het is een cliché, maar het schijnt te kloppen. Alleen is de reden voor die aantrekkingskracht niet helemaal duidelijk. Want aan een lagere stem leidt een vrouw in de eerste plaats af dat een man dikker is.
  4. Lage stemmen maken meer indruk. Lagere stemmen hebben nog een paar andere voordelen. Mannen met een erg lage stem worden vaak als leidersfiguren beschouwd. Bovendien vinden vrouwen het gemakkelijker om zich zulke stemmen te herinneren.
  5. Mannen houden van hoge vrouwenstemmen. Juist zoals vrouwen van lage stemmen houden, vallen mannen voor hoge stemmen. Het mogen wel geen piepstemmetjes zijn. Het evolutionaire idee erachter is dat hoge stemmen wijzen op een fijnere taille en een onderdanige persoonlijkheid.
  6. Fluisterstemmen zijn aantrekkelijk. Zowel mannen als vrouwen houden ervan. Wetenschappers vermoeden dat fluisterstemmen zo in trek zijn, omdat ze toegankelijk en minder agressief klinken.
  7. Overspelige stemmen. Lage mannenstemmen en hoge vrouwenstemmen wijzen niet alleen op aantrekkelijkheid. Volgens studies worden zulke stemmen ook geassocieerd met ontrouw. Mensen houden daar onbewust rekening mee, wanneer ze op zoek zijn naar een potentiële partner.
  8. We horen onszelf graag praten. Mensen die een opname van zichzelf horen, zeggen vaak dat ze niet van hun stem houden. Maar dat schijnt niet te kloppen. Onderzoekers hebben proefpersonen een reeks stemmen op band laten beluisteren. Ertussen werden ook de stemmen van de proefpersonen zelf gemonteerd. Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen wel van hun stem hielden, zolang ze niet wisten dat het de hunne was.
  9. Buitenlandse accenten zijn verdacht. Uit studies blijkt dat mensen minder geloof hechten aan personen met een buitenlands accent. Vooroordelen kunnen daar een rol in spelen, maar onze hersenen hebben ook gewoon meer problemen om buitenlandse accenten te verwerken. Daarom zijn we kritischer tegenover zulke stemmen.
  10. Accenten imiteren om ze beter te begrijpen. Als twee mensen met een verschillend accent praten met elkaar, zullen ze zonder dat te beseffen elkaars accent overnemen. Door andere accenten te imiteren gaan we ze namelijk beter verstaan. (YD)

Bron: www.spring.co.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content