1 op 4 is verkouden zonder symptomen

Wijzen mag nooit en nu ook niet meer naar de vermeende boosdoener die je met een verkoudheid opgezadeld zou hebben. Want slechts één op vier van wie besmet raakt, ondervindt last van het verkoudheidvirus.

Wij denken al gemakkelijk dat een besmetting met een verkoudheidvirus altijd klachten veroorzaakt, maar dat is niet zo. Een verkoudheid kan dus ook subklinisch verlopen.

Dat betekent dat het virus je lijf is binnengedrongen en het gebruikt om zich te vermenigvuldigen, maar dat dat alles onzichtbaar verloopt. Je merkt er niets van, maar kunt ondertussen wel andere mensen besmetten.

Snot onder de loep
Onderzoekers van de Canadese McMaster universiteit kregen de medewerking van 545 van hun studenten om wekelijks, wanneer ze niet verkouden waren, een wattenstokje door hun neus te halen en dat aan hun labo te bezorgen. Wanneer ze wel verkouden waren, moesten ze dit melden en 7 dagen na elkaar elke dag een staal van hun neusslijm aan het lab bezorgen.

In totaal werden er tijdens de onderzoeksperiode 167 symptomatische verkoudheden geregistreerd. In 54% van deze gevallen konden de onderzoekers een verkoudheidsvirus in het afgeleverde neusslijm opsporen. Ze vonden echter ook verkoudheidsvirussen in stalen van niet-verkouden deelnemers. Uit berekeningen bleek dat bijna 9% van die niet-verkouden deelnemers besmet was en tot 2 weken lang virusdeeltjes bleven verspreiden.

De resultaten werden recent voorgesteld op een bijeenkomst van de American Society forMicrobiology in San Francisco.

Preventie?
Het is wel niet het snotterseizoen, maar toch interessant om weten. Vooral voor wie bezig is met preventie van besmettelijke aandoeningen zoals griep.

Je kunt op verschillende manieren besmet raken. Dat kan bijvoorbeeld via aerosols, kleine vochtige deeltjes die vrijkomen bij uitademen, niezen of hoesten. Een andere weg is via de handen. Daarmee pik je virusdeeltjes op die neergekomen zijn op allerlei voorwerpen in je omgeving en brengt ze onbewust naar neus, mond en ogen.

Dat bijna 1 op 10 van de mensen rondom je besmet is, zonder het zelf te weten, maakt het voorkomen van besmettingen erg moeilijk. De enige maatregel die misschien zou kunnen helpen, is iedereen vragen om constant een chirurgisch masker te dragen. Dat zou de regen van virusdeeltjes in de omgeving misschien kunnen doen afnemen. Maar iedereen weet dat dit voorstel nooit realiteit zal worden. Want omdat je nooit weet wie wel of niet besmet is, zou iedereen dit dus moeten doen. En dat is niet realistisch.

Ondertussen raden artsen aan om frequent de handen te wassen. Het is zeker het aanbevelenwaard, maar of dat ook het aantal verkoudheden zal doen dalen, is nog altijd niet duidelijk.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content