1 op 3 vrouwelijke lopers heeft last van pijnlijke borsten

31/10/13 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Lopen is in, maar bezorgt 33 procent van de vrouwen pijnlijke borsten.

1 op 3 vrouwelijke lopers heeft last van pijnlijke borsten

Ten Miles in Antwerpen © Belga

Lopen is in, maar bezorgt 33 procent van de vrouwen pijnlijke borsten. Dat bleek bij een enquete uitgevoerd bij 1.285 loopsters tijdens de Londense marathon van 2012.

De cup-grootte speelt een rol. Bij vrouwen met een A-cup of minder heeft slechts 25 procent pijnklachten. Maar met een F-cup of meer is dat bijna 50 procent. Vrouwen zonder kinderen hebben ook iets meer klachten. Misschien speelt borstvoeding een rol. De klachten nemen eveneens toe met de intensiteit. Bij een matige intensiteit heeft 50 procent pijn. Dat stijgt naar 64 procent bij intensieve inspanningen.

Onhoudbaar

Meer dan 8 procent noemt de pijn fel tot bijna onhoudbaar. Voor 17 procent is ze een reden om helemaal te stoppen met sporten en voor ruim 25 procent om minder te doen. Toch onderneemt 44 procent helemaal niets om hun comfort te verbeteren, zelfs niet bij felle pijnklachten. Er is dus nog veel werk aan de winkel om loopsters op het juiste spoor naar een beter borstencomfort te zetten.

Ongeveer 90 procent van de vrouwen draagt altijd een sportbeha tijdens het lopen. Dat ze toch nog zoveel pijn hebben, kan aan een foute maatkeuze liggen en daar kun je iets aan doen: passen, passen en nog eens passen. Én je laten helpen door een ervaren verkoopster. (JE)

(Bron: British Journal of Sports Medicine)

Lees meer over:

Onze partners