1 op 3 marathonloopsters heeft last van pijnlijke borsten

19/04/13 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

42 kilometer lopen is ver en lang met een stel stevig schommelende borsten. Een goede sportbeha maakt echter een groot verschil.

1 op 3 marathonloopsters heeft last van pijnlijke borsten

© AFP

42 kilometer is ver en lang met een stel stevig schommelende borsten. Geen wonder dat veel marathonloopsters last krijgen van pijnlijke borsten. Vooral vrouwen met grote borsten en vrouwen zonder kinderen hebben gemiddeld iets meer klachten. Een goede sportbeha maakt echter een groot verschil. Veel vrouwen hebben geregeld last van pijnlijke borsten. Dus wat moet dat dan niet zijn tijdens een marathon, vroeg een groep vrouwelijke onderzoeksters zich af. En wat ondernemen deze loopsters om hun comfort te verhogen?

Niet veel, zo luidt het antwoord op die laatste vraag. Want van de groep van 1285 deelneemsters aan de Londense marathon van vorig jaar, ondernam 44% helemaal niets. Zelfs niet de vrouwen die aangaven dat hun klachten behoorlijk opliepen.

Er is dus nog werk aan de winkel om vrouwen op het juiste loopspoor te zetten naar een beter borstencomfort, zo besluiten de onderzoeksters in hun studie in de British Journal of Sports Medicine.

Onderschatte last

Ongeveer 1 op 3 loopsters had last tijdens het lopen. Bij vrouwen met een A-cup of minder was dit slechts 1 op 4, maar bij vrouwen met een F-cup of meer steeg dit naar 1 op 2.

Heel opmerkelijk, 35% van de vrouwen zonder kinderen signaleerden klachten tegenover slechts 28% van de vrouwen die al een kind hadden. Van die laatste groep had bijna 90% borstvoeding gegeven.

De klachten hingen samen met de intensiteit van de inspanningen. Zo steviger de vrouwen aan de slag gingen, hoe meer klachten ze ondervonden en hoe pijnlijker ze waren. Tijdens matige inspanningen had een 50% last van pijn. Dat aantal steeg naar 64% bij intensieve inspanningen.

Ongeveer 1 op 12 vrouwen omschreef de pijn als fel tot bijna onhoudbaar en bij 17% vormde de pijn een aanzienlijke hindernis om nog verder aan sport te doen.

Pijn was voor meer dan 25% van de vrouwen de reden waarom ze minder aan sport deden dan voorheen.

Als door handen gedragen Een goede beha was in de ogen van de loopsters de beste oplossing voor hun pijnklachten, maar ongeveer 90% draagt altijd een sportbeha wanneer ze lopen.

Dat kan betekenen dat hun keuze van beha niet optimaal is, wat ondersteund wordt door 10% van de loopsters die stelden dat een slecht zittende die de borsten niet goed steunt, nog voor meer klachten kan zorgen.

Het betekent waarschijnlijk evenzeer dat veel sportbeha's niet goed ontworpen zijn en voor verbetering vatbaar.

Dit is een zeer belangrijk besluit voor alle vrouwen die graag meer zouden willen sporten, maar niet de beha vinden die dit voor hen mogelijk maakt.

Lees meer over:

Onze partners