De beroemste (dubbel)spionnen uit de Koude Oorlog

Rudolf Iwanovitsch Abel

Sommigen waren verraders, anderen juist idealisten of patriotten. Maar wat als ze ontdekt werden?

Naam: Rudolf Iwanovitsch Abel

Opdrachtgever: KGB

In 1948 loodste de KGB Abel via Canada de VS binnen met de opdracht een spionagenetwerk op te bouwen en atoomgeleerden te contacteren. In 1957 achterhaalde men zijn ware identiteit; Abel werd tot 45 jaar gevangenis veroordeeld.

Naam: Francis Gary Powers

Opdrachtgever: CIA

Oorlogsvlieger en Koreaveteraan Powers kwam in 1956 bij de CIA om de U-2 te besturen. In 1960 werd hij tijdens een spionagevlucht boven de USSR neergeschoten. Hij kreeg tien jaar gevangenisstraf, maar werd in 1962 uitgeruild tegen Abel.

Naam: Oleg Gordijevski

Opdrachtgever: KGB, MI6

KGB’er Gordijevski werkte sinds 1974 voor de Britse geheime dienst. In 1985 riep de KGB hem onder verdenking van verraad terug, maar Gordijevski wist via Finland te vluchten. Tegenwoordig woont hij in Engeland.

Naam: Kim Philby

Opdrachtgever: MI6, KGB

Philby werd in India geboren, kwam als overtuigd communist van de universiteit in Cambridge. Hij werkte voor de MI6 maar leverde de KGB waardevolle informatie. In 1962 moest hij de wijk nemen naar de Sovjet-Unie, waar hij in 1988 als gevierd man overleed.

Naam: Ethel und Julius Rosenberg

Opdrachtgever: naar verluidt de USSR

Julius Rosenberg werd beschuldigd van spionage in de wapenindustrie. Zijn vrouw Ethel valt achteraf hoogstens medeweten te verwijten. Toch werd zij in 1951 net als haar man ter dood veroordeeld. Het proces vertoonde tal van ongerijmdheden.

Naam: Aldrich Ames

Opdrachtgever: CIA, KGB

Ames kwam in 1962 bij de CIA en kreeg er de leiding over de contraspionage-afdeling. Om zijn luxueuze levensstijl te financieren verkocht hij streng geheime informatie aan de KGB, waardoor tal van CIA-operaties mislukten.

Francis Gary Powers
Francis Gary Powers
Oleg Gordijevski
Oleg Gordijevski
Kim Philby
Kim Philby
Ethel und Julius Rosenberg
Ethel und Julius Rosenberg
De beroemste (dubbel)spionnen uit de Koude Oorlog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content