Bij Rubens om de hoek

De terugkeer van de heilige familie. Dit werk hangt na meer dan 240 jaar weer in de Carolus Borromeuskerk.

Antwerpen staat dit jaar in het teken van het eigen barokke erfgoed, met een gevarieerd programma. Middelpunt is de meester van de barokke schilderkunst, Peter Paul Rubens (1577-1640). De twee nieuwe wandelingen Rubens groei en Rubens bloei portretteren hem in zijn eigen stad.

Rubens wordt geboren in Siegen tijdens de kortstondige Antwerpse Republiek (1577-1585), als zoon van advocaat Jan Rubens en de vooraanstaande Maria Pypelinckx. Hoewel zijn protestantse ouders al in 1568 naar Duitsland zijn gevlucht om vervolging door de Spanjaarden te ontlopen, is het juist de Contrareformatie die hem zo beroemd maakt. Als zijn moeder na de val van Antwerpen (1585) als weduwe en bekeerd katholiek terugkeert, is er volop werk in de door de calvinisten achtergelaten en ‘verbouwde’ kerken. Zij dienen weer gebedscentra te zijn voor de gehele bevolking, waar de beeldende traditie in volle glorie pronkt.

De jonge Peter Paul ontvangt een belangrijk deel van zijn opleiding van Otto van Veen (1557-1629), die als pictor doctus als geen ander weet hoe belangrijk technische begaafdheid, brede vorming en reizen zijn. De moderne wandelaar zal ervaren hoe goed de leerling naar zijn meester heeft geluisterd – hoe hij hem overtreft, beter gezegd. Na zijn verblijf in Italië en Spanje treedt hij in 1609 in dienst van Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. Een veelzijdige en internationale carrière volgt.

Locaties van de wandelingen zijn de historische kerken in de binnenstad, die niet alleen centra voor devotie en viering waren, maar ook plaatsen om te netwerken, te onderhandelen of te flirten. Alleen al in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waren er meer dan vijftig altaren voor de talrijke gilden. Laat u verrassen door deze gegidste tochten, want als contextgebonden vertellingen leveren ze veel meer op dan een catalogus of internetsite. Ze vertellen bijvoorbeeld hoe en waarom schilderijen en altaarstukken werden aangepast, hoe sterk de impact in hun tijd was en wie ze met wat voor reden financierde. Bijzonder is het verhaal van de zogeheten ‘geestelijke dochters’, jonge vrouwen die hun maagdelijke leven in dienst stelden van de wederopbouw van de katholieke kerk. Gehoorzaam aan hun kuisheidsbelofte stonden ze volop in de samenleving en werkten ze bijvoorbeeld in het onderwijs of de ziekenzorg. Zoals barok bestaat uit de som der delen, zo verstrengeld is het geestelijke, openbare en persoonlijke leven in Rubens tijd. De moderne wandelaar zal dus ook ervaren hoe de kerken van Antwerpen als gewijde musea het perfecte decor vormen.

ANTWERPEN (B)

Diverse locaties

Info: Grote Markt 13 en Koningin Astridplein (Centraal Station)

0032-32 32 01 03

www.visitantwerpen.be

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Wandelingen: tot en met 27 oktober, ma-zo 14-16:30

Partner Content