Brandpunt Berlijn

Brandpunt Berlijn

In Berlijn stonden Oost en West veertig jaar lang oog in oog met elkaar. Was het misschien aan deze gevaarlijke nabijheid te danken ...

Santorini

Santorini

Mata Hari

Mata Hari

Pelgrim

Pelgrim

Poptempel Paradiso

Poptempel Paradiso

Als meisje van bijna tien jaar ging ik met mijn moeder met de tram richting het centrum ...

De kruistocht naar Varna in 1444

De kruistocht naar Varna in 1444

In een alles-of-nietspoging de Ottomaanse opmars te stoppen, zond de paus in november 1444 Oost-Europese kruisvaarders het veld in. De 40.000 krijgers stonden onder leiding van de Wallachijse veldheer János Hunyadi. De geprezen en ervaren commandant kreeg bijstand van een sterke vloot en de top van het Europese riddergilde. Tegelijkertijd vertoonde de Ottomaanse oorlogsmachine eindelijk tekenen van zwakte; de sultan was vermoeid, zijn hofhouding verdeeld. Zouden de kruisridders de Ottomanen verslaan en Constantinopel behoeden voor de ondergang?

'Een statige bohémien tussen de mensen'

'Een statige bohémien tussen de mensen'

Met zijn geboorte was al meteen wat bijzonders aan de hand. Zijn ouders verwachtten een meisje en hadden de namen Maria Josepha voor de boreling gereserveerd. Toen het een jongen bleek werd dat, iets masculiener, 'Marie Joseph' en in de wandeling 'Rie'. Hij zou uitgroeien tot een alom bekende Nederlander en als schepper van de 'literair-sociale reportage' van beslissende invloed zijn op de Nederlandse journalistiek. Hij verwierf landelijke roem met Boefje, een feuilleton, later een boek, een toneelstuk en een film, over de lotgevallen van een jongen uit de sloppenwijken.

Overkill: als ik ga ga jij ook

Overkill: als ik ga ga jij ook

De wapenwedloop tussen het Westen en de Sovjet-Unie bracht de wereld meermaals aan de rand van de afgrond. Een armageddon bleef echter uit.

De wereld houdt de adem in

De wereld houdt de adem in

De Cubacrisis in 1962 vormde het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Russische atoomraketten op Cuba, Amerikaanse in Turkije, praktisch bij de 'vijand' voor de deur - als daar geen oorlog van komt...

SOCIALISTEN EN DE KOUDE OORLOG

SOCIALISTEN EN DE KOUDE OORLOG

Bij de Koude Oorlog denken we aan het rode gevaar achter het IJzeren Gordijn, aan kernwapens en atoombunkers, aan veiligheidsdiensten die communisten volgen. En in de latere jaren ook aan linkse kritiek op Amerika en grootschalige protesten tegen nieuwe kruisraketten. Toch waren het socialistische premiers die Nederland en België in 1949 de NAVO in loodsten: Willem Drees en Paul-Henri Spaak. Hoe ging dat met die 'rode' leiders in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog?

HET EINDE - WINNAARS EN VERLIEZERS

HET EINDE - WINNAARS EN VERLIEZERS

In 1991 geldt de Koude Oorlog als beëindigd. Maar wie heeft er nu eigenlijk gewonnen? In de VS steken ze dan graag de vinger op.

De wereld van de geheime diensten

De wereld van de geheime diensten

Schrijvers en cineasten schilderen de slinkse wegen van geheim agenten vaak in de felste kleuren. Bij al die overdrijving klopt in ieder geval één ding: het leven van een spion hangt nogal eens aan een zijden draadje.

De opdeling van de wereld

De opdeling van de wereld

Terwijl de geallieerden aanstalten maakten om Hitler de genadeslag toe te brengen, kwamen hun leiders in Jalta bijeen - en verdeelden Europa in twee machtsblokken.

Sarah Bernhardt La Diva

Sarah Bernhardt La Diva

Excentriekelinge, overlevingskunstenares, reclamepionierster: de grote Sarah Bernhardt beheerste ook buiten het theater haar rollen. Haar weg naar wereldfaam was zo bizar, dat hij aan het ongelooflijke grenst.

Fundament van de Lage Landen

Fundament van de Lage Landen

Een drilpudding, zo zou je de ondergrond van onze contreien met een zekere overdrijving kunnen noemen. Vroeger werd daar rekening mee gehouden door vooral op zandruggen te bouwen. Toen de grenzen daarvan bereikt waren, moesten andere oplossingen worden gevonden.

Schrijvende chirurgijn aan boord

Schrijvende chirurgijn aan boord

'Terug naar de Oost' is het reisverslag van de Bunschoter chirurgijn Gijsbert Heeck die in 1654 een reis maakte naar Java, Siam, Ceylon en de zuidoostkust van India. Hij schreef het op basis van dagboekaantekeningen en herinneringen aan twee eerdere reizen naar 'de Oost'.

Land in zicht

Land in zicht

In onze razendsnelle en veeleisende samenleving staat Oceanië voor de ongerepte horizon, waar het leven nog puur is. Oceania, reizen in het onmetelijke gaat over de geschiedenis van het ontdekken en biedt daarnaast veel lokale artefacten. Een jongensboek voor iedereen die niet gaat backpacken.

Weg naar de stad

Weg naar de stad

De tentoonstelling Het land van Nehalennia gaat over de eeuwige migratie van goederen en diensten. Welkom in Romeins-Zeeland.

Adriaan Pelt

Adriaan Pelt

Zelfs popsterren blijven doorgaans wat langer. Op 18 januari 1950 landde Adrianus Pelt op luchthaven Schiphol in een door de Verenigde Naties gecharterd vliegtuig van de KLM. Het toestel kwam uit Genève en drie kwartier later vertrok Pelt alweer. Naar Libië.

Engelands eigen weg: Willem de Veroveraar

Engelands eigen weg: Willem de Veroveraar

Willem van Normandië stak in 1066 met 7.000 man het Kanaal over en veroverde Engeland. Hij heette nu Willem de Veroveraar. De oude Angelsaksische cultuur werd verwoest, en Engeland veranderde in een totaal ander land. Het markeert het begin van een nationaal gevoel anders te zijn dan 'het continent'. Tot op de dag van vandaag vaart Engeland een eigenzinnige koers, soms tegen beter weten in.

Sterven in de heuvels

Sterven in de heuvels

Korea verscheurd, de VS gedesillusioneerd en China adergelaten - triest resultaat van een oorlog waar ook duizenden Belgen en Nederlanders een aandeel in hadden.

Een ongelijke liefdesaffaire

Een ongelijke liefdesaffaire

Pierre Abélard geldt als de grootste filosoof van de 12de eeuw. Hij was een dialecticus, in de zin dat hij door strikt redeneren en argumenteren tot de waarheid wou komen. Zijn grootste vernieuwing was dat hij die methode ook toepaste in de theologie. Als dialecticus had hij dan ook weinig op met Bernardus van Clairvaux, die iedere intellectuele benadering van de geloofsmysteries afwees. Toch bewonderde Abélard de beroemde mysticus voor zijn strijd tegen de misbruiken en uitspattingen in de kloosters van zijn tijd. Maar welke rol speelde Héloise in zijn leven?