Walter Pauli

‘Fouad Belkacem is onze boef’

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) maakt zich sterk dat Fouad Belkacem, alias Abu Imran, eerlang zijn Belgische nationaliteit kwijtspeelt.

Annemie Turtelboom heeft het Antwerpse parket opdragen om ‘een zo lijvig mogelijk dossier’ aan te leggen over de woordvoerder van Sharia4Belgium. Aan stof geen gebrek. Belkacem vond dat ‘alle homo’s ter dood veroordeeld moeten worden’. De dood van ex-VB-politica Marie-Rose Morel noemde hij ‘een straf van God’, en Bart De Wever (N-VA) en Filip Dewinter (VB- verdienden niets beter. Pieter De Crem (CD&V) wenste hij ‘alle mogelijke ziektes’ toe, en erger: zijn vrouw moest ‘een weduwe’ worden, zijn kinderen ‘wezen’. Het Atomium mocht in puin gelegd. Geen interpretatie van de echte sharia is Sharia4Belgium te gek of te buitenissig.

Alleen is provocatie geen reden voor straf. Zelfs niet als de provocatie scherp is: daarom is het juist een provocatie. Bart De Wever provoceerde de Walen bij de scheepslift van Strépy, Louis Tobback provoceerde zowel de christendemocraten (‘de CVP is een kwal’) als Wilfried Martens (‘erger dan Caligula’). Belkacem provoceert ons allen. Dat mag hij. Alleen mag hij de provocatie niet misbruiken als een verpakking voor oproepen tot actief geweld. Dat doet hij wel, en bij herhaling.

Belkacem zette zijn fatale stap te ver, bij het ophitsen van jonge Brusselse allochtonen na de politiecontrole van een vrouw in nikab. Toen nadien een fundamentalist speciaal naar Brussel kwam om twee agenten neer te steken, werd stilaan duidelijk dat men nog geen wereldwijd moslimcomplot hoeft te ontwaren om te begrijpen dat een los-vast netwerk van allerlei fundamentalistische organisaties en individuen bezig is de westerse rechtsstaat te tarten en aan te vallen. En dus is het legitiem dat de overheid zich verweert en een minister haar verantwoordelijkheid neemt.

Zolang de wettelijke reactie maar in proportie blijft. Hoe hatelijk de optredens van Belkacem ook zijn, ze zijn nog altijd minder erg dan de zware overvallen of de drugs- en vrouwenhandel waarvoor al zo veel andere genaturaliseerde Belgen veroordeeld zijn. En geen minister van Justitie heeft ooit de intrekking van de nationaliteit gevraagd van beruchte maar genaturaliseerde moordenaars als Abdallah Ait-Out of Andras Pandy. Waarom de woordvoerder van Sharia4Belgium dan zo speciaal viseren?

Omdat de actie tegen Belkacem eigenlijk niet juridisch is maar politiek. Belkacem symboliseert de agressieve, antiwesterse moslim. Een liberaal als Turtelboom overdrijft dan snel in haar reactie, net zoals Verhofstadt ooit deed tegen Dyab Abou Jahjah. Bovendien laat Turtelboom zo kort voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen deze kans niet liggen om De Wever en Dewinter af te troeven. Zelfs al moet ze daarvoor de radicale toer op: het was toch Frank Vanhecke die als eerste Belkacem zijn nationaliteit wilde ontnemen?

Zo passeert de minister van Justitie een lijn die ze beter niet overschrijdt. Het past niet om allochtone landgenoten te blijven aanspreken op hun afkomst. Belkacem is hier geboren. Hij is ‘van ons’. Meer bepaald ‘van ’t Stad’. Zelfs wijlen Pim Fortuyn zei in een soortgelijk debat: ‘Het zijn ónze Marokkaanse rotjochies, we zullen er zelf wel tegen optreden, want je kunt het de Marokkaanse koning niet aandoen ze terug te sturen.’ De uitspraak leeft verder als ‘het zijn boefjes, maar het zijn onze boefjes’. Wil onze minister van Justitie dan nog rechtser en nog populistischer zijn dan Fortuyn? Zeker, Fouad Belkacem is een boef. Hij is onze boef.

Walter Pauli

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content